28 Март, 2020
0.0229

Илија Димовски: Новата минимална плата затвори две текстилни и две чевларски компании

Објавено во: Економија 27 Февруари, 2020

Пратеникот Илија Димовски во синоќешното гостување во емисијата „Економски Магазин“ на ТВ Алсат рече дека менаџирањето со минималната плата на актуелната власт довело до затворање на текстилниот погон на „Тетекс“ и на уште три други компании.

„За два месеци имаме затворање на една текстилна компанија во Тетово, една текстилна компанија во Велес и две чевларски во Куманово. Тука има над 500 луѓе кои што останаа без работа“, рече пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ.

Димовски додаде дека споредени на првите три години од минатото владеење на ВМРО-ДПМНЕ со она на СДСМ од 2006 до 2009 платата растела со стапка од 7,6, 7,9 и 5,9 отсто секоја година одделно.

Тој рече дека најалармантно во делот кај вработувањата е тоа што се намалува бројот на вработувањата во индустријата. Коментираше дека и „екскурзијата“ со воведувањето на прогресивниот данок направила штета со многу помал данок на добивка, кој од проектиран 249 милиони бил реализиран само во висина од 188 милиони евра во 2019..

Можеби ќе ве интересира

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена