19 Февруари, 2019
0.3242
    ALK 8399.04    0.8%     GRNT 819.84    1.13%     KMB 5511.54    1.71%     MKSD 200    1.89%     MPOL 378.85    1.57%     MPT 51376.33    -0.05%     MTUR 5110.78    0.21%     OHB 6719.33    0.29%     RZUS 105    7.14%     SBT 2412.53    3.16%     STB 1252.62    0.27%     STIL 125.5    2.87%     TEL 314.49    1.23%     TKVS 5250    -0.09%     TNB 15495.99    1.28%     TTK 1380    0%     UNI 2239.38    0.87%     ZILU 251.3    2.15%

Има ли алтернатива за ниските каматни стапки на штедните влогови?

Објавено во: Финансии, Мои пари 07 Февруари, 2019

Каматните стапки на вкупните депозити во последниве неколку години во Македонија бележат тренд на намалување, според податоците на НБРМ. Но, и покрај овој факт нивото на депозити  на домаќинствата во домашните банки е во постојан пораст.

Многумина велат дека овој раст произлегува од веќе стекнатата навика на луѓето за штедење, нивната неподготвеноста за други форми на инвестирање, како и ограничениот број на инвестициски можности во Македонија. Но, дали е тоа навистина така?

Факт е дека на пример, за да започнете да инвестирате на Македонската Берза потребно ви е одредено  познавање на начинот на функционирање на финансиските пазари. Или можете да започнете да инвестирате во недвижнини, но секако за ова се потребни релативно поголеми суми на пари. Имајќи го ова во предвид, што може да направите во однос на инвестирање со вашите заработени пари?

Во минатата декада во Македонија е забележана појава на нови финансиски институции кои значително го олеснуваат инвестирањето. Иако како концепт влечат корени од 19-тиот век, во својата современа форма инвестициските фондови прв пат се појавуваат во почетокот на 20-тиот век во САД. Долгиот период на постоење на овие фондови е доказ за нивниот потенцијал да го зголемуваат богатството на своите инвеститори.

ВФП Фонд Менаџмент е друштво за управување со инвестициски фондови. Во своето портфолио друштвото управува со 3 различни фондови, кои се разликуваат според инструментите во кои вложуваат. Така,ВФП Премиум Инвест фондот инвестира доминантно во акции на висококвалитетни интернационални корпорации, ВФП 100% Бонд инвестира доминантно во обврзници и ВФП Кеш Депозит инвестира доминантно во депозити од домашните банки. Секој од овие фондови носи различен очекуван принос кој меѓу другото зависи и од ризикот на самиот фонд.

Друштвото заклучно со 10.01.2019 година управува со над 24 милиони евра во овие 3 фондови, додека пак ВФП Премиум Инвест фондот е најголемиот акциски фонд во Македонија со над 12 милиони евра инвестирани од страна на 2.062 клиенти.

Од друштвото велат дека во Македонија има многу голем простор за подобрување на потрошувачките навики на луѓето.
Нивна желба во оваа 2019-та година е да направат промена во начинот на размислување на луѓето околу нивната финансиска дисциплина, финансиски навики и планирање на нивниот буџет.

За таа цел тие нудат бесплатна консултација од нивните агенти, кои ќе ви одговорат на секое ваше прашање и ќе ви објаснат како преку програмираните уплати може значително да си ги зголемите вашите заштеди со минимален труд.

За повеќе информации околу инвестициските фондови и нивните предности јавете се на бројот 02 3 100 535, контактирајте ги на contact@wvpfondovi.mk или пак посетете го нивниот сајт www.wvpfondovi.mk/
*Комерцијален текст

Можеби ќе ве интересира

Зошто милиони Германци одат на „мини работа“?

Зошто милиони Германци одат на „мини работа“?

Лекар работи на крузер, има плата од 9.000 евра

Лекар работи на крузер, има плата од 9.000 евра

Умни совети за штедење на пари од млади пензионери

Умни совети за штедење на пари од млади пензионери

Странска банка ќе ги финансира новите патарини во Македонија, ќе трошат помалку струја

Странска банка ќе ги финансира новите патарини во Македонија, ќе трошат помалку струја

Oвие професии се најбарани во Русија

Oвие професии се најбарани во Русија

БАРААТ СЕЗОНЦИ: Дневно може да се заработат до 150 евра

БАРААТ СЕЗОНЦИ: Дневно може да се заработат до 150 евра

ДАВААТ ПО 2.100 ЕВРА: Бараат бравари, молери, заварувачи

ДАВААТ ПО 2.100 ЕВРА: Бараат бравари, молери, заварувачи

Во еден ден шест возачи им заминале во Германија

Во еден ден шест возачи им заминале во Германија

Долгот на САД со нов рекорд

Долгот на САД со нов рекорд