20 Октомври, 2019
0.0175

Има ли лажирани финансиски извештаи за ТЕ-ТО: Акционери бараат заштита

Објавено во: Економија 02 Октомври, 2018

Комисијата за хартии од вредност ја доставила целокупната документација во која има сомневања дека ТЕ-ТО објавувал невистинити податоци во финансиските извештаи до Советот за унапредување и надзор на ревизијата и до Институтот за сметководители. Таму но и во Македонската берза стаса барање за реакција од дел од акционерите во некои од компаниите чии побарувања се отпишуваат со планот за реорганизација на ТЕ-ТО. Инвеститорите тврдат дека дел од финансиските извештаи се лажирани, а тие оштетени. Од Комисијата за Фактор сепак велат дека за случајот е надлежен судот и дека немаат намера да се мешаат. Од Македонска берза исто така ни изјавија дека немаат ингеренции за реакција.  

„Очекуваме најскора реакција од Македонска Берза и Комисијата за хартии од вредност, во смисла на став, мислење, препорака и слично до јавноста и надлежните институции за забрзано испитување, спречување, разрешување и санкционирање на сите неправилности направени во случајот со стечајот и предложената реорганизација на гасната централа ТЕТО со што самоволно предлагаат, (а законски не смеат) отпис на 90% од своите обврски или цца 150 милиони Евра према сите доверители, со што се воспоставува скандалозна единствена пракса, недоверба, нарушување на пазарот, кршење на облигационите односи, владеење на правото, кршење на највисоки судски пресуди, стои во барањето од акционерите.

Од КХВ велат дека во конкретниот случај заштитата на акционерите се сведува на иницирање на проверка дали е постапено спротивно на забраната - овластен сметководител на гасната централа ТЕ-ТО АД Скопје да потпише неточен или некомплетен финансиски извештај, односно финансиски извештај што предизвикува заблуда, а овластен ревизор да даде мислење спротивно на стандардите за ревизија,  пропишани со Законот за ревизија.

„Заради ова, Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија целокупната документација од институционалниот инвеститор за сомневање за објавување на невистинити податоци за финансиската состојба на ТЕ-ТО АД Скопје во ревидираните финансиски извештаи на друштвото, изработени од Друштвото за ревизија КПМГ Македонија ДОО Скопје, ја достави до Советот за унапредување и надзор на ревизијата на РМ,  а повратен одговор сеуште не е примен во Комисијата.Исто така, Комисијата се обрати и до Институтот на сметководители и овластени сметководители на Македонија заради проверка на постапувањето на овластениот сметководител на ТЕ-ТО АД Скопје во конкретниот случај, велат од КХВ.

Додаваат дека Комисијата за хартии од вредност нема надлежност да го цени работењето на судовите  и  дека верува  дека судскиот систем со своето делување е тој што воспоставува кредибилен систем на корпоративно управување  во земјата, пред се преку доследна примена на  Законот за стечај.

Од берзата се децидни дека немаат ингеренции.

„Компанијата ТЕ-ТО не е котирана компанија и затоа не подлежи на правилата за котација на компаниите на берза. Макеоднска берза нема ингеренции да бара какво било известување од ТЕ-ТО, а и компанијата нема обврска да ја доставува до нас. Немаме ингеренции да реагираме, затоа што не подлежи на правилата з акотација, велат од Македонска берза.

Фактор веќе пишуваше дека компании чии долгови се отпишуваат во вредност од 90 отсто со планот за реорганизација на ТЕ-ТО се чувствуваат изиграни. Обвинуваат за неправилности во водењето на стечајната постпка. Најголеми доверители се Топлификација, Комерцијална банка, турската компанија Гама гуч, на кои пред стечајот ТЕ-ТО им должел над 40 милиони евра од кои 30 милиони евра се само на Топлификација. Вкупниот долг кон таканаречените необезбедени доверители надминува 150 милиони евра, а меѓу нив има и други компании па и државни институции. На сите нив ТЕ-ТО треба да им врати само 10 отсто од сумата коај им ја должи и тоа во два наврати.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот