07 Јули, 2020
0.0273

Имаме стар возен парк, половина од возилата се со дизел-мотори

Објавено во: Мои пари 21 Февруари, 2020

Според податоците на Макстат базата, просечната старост на патничките автомобили во 2018 година во нашата држава е 19,1 години. На патиштата во 2018 година имало вкупно 415.000 патнички возила од кои 86,7 проценти или над 360.000 биле постари од десет години.

Само 9.000 патнички возила или 2,2 процента од вкупниот број во 2018 година биле понови од две години, додека 11.000 автомобили или само 2,7 проценти биле понови од пет години .

Имаме 194 автомобили на 1.000 жители, што нѐ прави најмалку моторизирана држава во Европа. Најмногу или 670 возила на 1.000 жители има Луксембург, по што следуваат Финска со 617 и Малта со 613 возила. Од регионот најмногу возила на 1.000 жители има Словенија и тоа 540 возила, па Грција со 487, па Бугарија со 393 автомобили. 

Половина од возилата на патиштата во 2018 година биле со дизел-мотори,односно имало 208.805 возила со погон на дизел-гориво, наспроти само 44 електрични возила, чиј удел е незначителни 0,01 процент.

Истовремено, 194.384 возила или 46,7 проценти биле со бензински мотор, додека само 2,8 проценти или 11.706 возила биле со погон на течен нафтен гас (ТНГ).

Уделот на патнички возила со алтернативен погон на ниво на Европската Унија останува низок. Во повеќето земји од Европската Унија патничките возила со алтернативен погон се под 1 процент од вкупниот број на возила. Најпозитивен пример е Полска, каде во 2017 година уделот на возила со алтернативен погон достигнува 15 проценти и тоа благодарение на големиот број возила во кои е вграден уред за погон со течен нафтен гас (ТНГ).


Помалку од пет проценти од возилата на нашите патишта имаат еуро 5 или еуро 6 стандард

Според податоците од Макстат базата околу 86 проценти од патничките возила во нашата земја се постари од 10 години и имаат еуро 1, 2, 3 или 4 стандард. Според процените, во 2018 година на нашите патишта имало околу 11.000  возила со еуро 5 стандард или само 2,7 проценти, додека со највисоко ниво на еколошки стандард еуро 6 биле околу 9.000 возила или 2,2 процента.

Европската Унија во 1992 година го претстави еуро стандардот на емисија на гасови од моторни возила, што од година во година се заострува со цел намалување на емисијата на штетни гасови. Еуро стандардот ги опфаќа и мери емисијата на азотни оксиди - NОх, јаглерод моноксид - CО, јаглеводород - CН и цврсти честички - PМ.


Според податоците од табелата во просек три возила кои исполнуваат еуро 5 стандард на емисија на штетни гасови загадуваат исто како едно возило со еуро 1. Две возила со еуро 5 емитуваат иста количина штетни гасови како возило со еуро 2, 3 или 4 стандард. Доколку се земе предвид дека на нашите патишта има 360.000  возила со еуро 1, 2, 3 или 4 стандард, тогаш тие во најмала рака загадуваат двојно повеќе, односно како да сме имале повеќе од 700.000 возила со еуро 5 на нашите патишта во 2018 година.

МАКПЕТРОЛ ИНФО ПОИНТ   


Можеби ќе ве интересира

Остварен голем напредок во целта повеќе од 40 милиони возрасни пушачи да се префрлат на производи без чад до 2025 година

Остварен голем напредок во целта повеќе од 40 милиони возрасни пушачи да се префрлат на производи без чад до 2025 година

Државната изборна комисија со герила акција во Охрид и Струга: Ти си на ред! Гласај безбедно!

Државната изборна комисија со герила акција во Охрид и Струга: Ти си на ред! Гласај безбедно!

Наградна игра за при-пејд корисници на А1 Македонија: Надополни и играј за iPhone SE 20

Наградна игра за при-пејд корисници на А1 Македонија: Надополни и играј за iPhone SE 20

Глобал Фајнанс ја прогласи Халкбанк за „Најдобра банка за работа со население за 2020 година“

Глобал Фајнанс ја прогласи Халкбанк за „Најдобра банка за работа со население за 2020 година“

Еуромакс: Проектот за рудник Иловица-Штука да не се злоупотребува за политички поени

Еуромакс: Проектот за рудник Иловица-Штука да не се злоупотребува за политички поени

Еуростандард банка на 50.000 корисници на парични права од социјална заштита ќе изврши исплата во еден ден

Еуростандард банка на 50.000 корисници на парични права од социјална заштита ќе изврши исплата во еден ден

Семос Едукација – вашата прва станица за реализација на владините ваучери

Семос Едукација – вашата прва станица за реализација на владините ваучери

Wise.Blue се приклучува на програмата за официјални партнери на Твитер со цел зајакнување на performance огласувачите

Wise.Blue се приклучува на програмата за официјални партнери на Твитер со цел зајакнување на performance огласувачите

Нова услуга од Халкбанк: Бесконтактно плаќање со Mastercard преку новата апликација HalkPay

Нова услуга од Халкбанк: Бесконтактно плаќање со Mastercard преку новата апликација HalkPay