20 Септември, 2019
0.0171

Индија со најевтин интернет на мобилен во светот, Словенија и Албанија на Балканот

Објавено во: Економија 18 Март, 2019

Британскиот портал cable.co.uk ја истражува цената на мобилните интернет гигабајти во светот, а анализата на 6.313 мобилни интернет-пакети во 230 земји покажа дека најевтиниот е во Индија - 0,23 евра за гигабајт, додека во Зимбабве е најскапиот - 66,7 евра за гигабајт.

Индија, чија млада популација има особено висока технолошка свест, нуди "жив" пазар на паметни телефони, со брза адаптација и голема конкуренција. Ова се причините зошто мобилниот сообраќај е многу евтин, според извештајот.

Зад Индија, најевтините пазари се во Киргистан, Казахстан и Украина. Во Русија е само 0,81 евра ако се земе просекот на понудата.

Меѓу најразновидните пазари во Западна Европа, најевтиниот мобилен интернет е во Финска (1,03 евра за гигабајт) поради сеприсутноста на мобилните интернет-пакети без ограничување на податоците.

Најскапата држава во Западна Европа е Швајцарија, чиј главен оператор Swisscom е една од водечките европски компании кои работат на воведување на мрежата 5G.

Во регионот, Словенија во просек нуди најевтини мобилни пакети, со просечна цена од 1,96 евра од гигабајт. Мобилниот интернет гигабајт во Босна и Херцеговина во просек чини 3,18 евра, слично на оној во Македонија, каде што цената на гигабајтите изнесува 3,21 евра.

Во Црна Гора, просечната цена на гигабајти изнесува 3,78 евра, во Србија 4,28 евра, а во Хрватска 4,34 евра.

Во Грција е дури 29,01 евра во просек, во Бугарија чини 6,34, додека во Албанија е 2,86.

Во Романија е 1,68 евра средната цена на сите пакети.


Можеби ќе ве интересира

РАСТ НА БДП ЗА 28 ГОДИНИ: Турција и Словенија направиле бум, Македонија далеку зад нив

РАСТ НА БДП ЗА 28 ГОДИНИ: Турција и Словенија направиле бум, Македонија далеку зад нив

Ангеловска: Со субвенции за покачување на платата во приватниот сектор ќе се подобри продуктивноста

Ангеловска: Со субвенции за покачување на платата во приватниот сектор ќе се подобри продуктивноста

Преку бизнис клуб македонски и швајцарски компании ќе ја зголемуваат деловната соработка

Преку бизнис клуб македонски и швајцарски компании ќе ја зголемуваат деловната соработка

Прогресивниот данок пресели дел од бизнисите надвор

Прогресивниот данок пресели дел од бизнисите надвор

ПАТАРИНИ: Колку чинат и на кој начин се плаќа со готовински и со банкарски но и со бесконтактни смарт картици

ПАТАРИНИ: Колку чинат и на кој начин се плаќа со готовински и со банкарски но и со бесконтактни смарт картици

Арсовски: Инвеститорите веруваат во стабилни банки како ТТК Банка

Арсовски: Инвеститорите веруваат во стабилни банки како ТТК Банка

Најбогатиот српски бизнисмен по 13 години подготвен повторно да инвестира во Македонија

Најбогатиот српски бизнисмен по 13 години подготвен повторно да инвестира во Македонија

Банки и пензиски фондови поседуваат над 1,6 милијарди во записи

Банки и пензиски фондови поседуваат над 1,6 милијарди во записи

На Словенците им требаат 4.500 работници

На Словенците им требаат 4.500 работници