18 Мај, 2021
0.0277

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Објавено во: Балкан 15 Април, 2021

Европскиот Kампус на Универзитетот Јорк, СИТИ Колеџ во Солун, им овозможува на студентите во регионот во време на Брегзит да имаат директен пристап до врвно британско образование. Универзитетот Јорк е водечка британска академска институција, член на престижната Расел група, со признание TEF Gold за извонредна настава и признаен низ целиот свет по истражувачката работа што ја врши. Ова партнерство ветува дека ќе донесе многу придобивки за високото образование, за економиите и за општеството во целост, во целиот регион.

Зошто Универзитетот Јорк развива Европски кампус со седиште во Грција?

ЏефриУниверзитетот Јорк е инклузивна, меѓународна заедница и оваа водечка иницијатива го поддржува меѓународниот етос (карактер) на универзитетот. Овој нов сојуз со СИТИ Колеџ е само пример за прифаќањето на Универзитетот Јорк на отворен и глобален пристап кон истражувањето и образованието, и поддршка по принципот - можности за сите. Овој сојуз одразува динамичен развој на амбициите на Јорк за зајакнување на меѓународната соработка и се базира на стратешкиот одговор на Универзитетот Јорк на претстојното повлекување на Велика Британија од ЕУ. Пред сè, ја одразува амбиција да се создадат нови можности за образование и да се изградат силни европски мрежи.

Зошто Универзитетот избра да воспостави стратешки сојуз со СИТИ Колеџот?

Џефри: СИТИ колеџ е признат по своите академски достигнувања и обезбедува образование и истражувачка дејност кои се силна поддршка на развојот на општествата и економиите во регионот. Односот помеѓу двете институции обединува заедничка цел на соработка за јавно, општо добро. Соработката на две исклучително успешни високо образовни институции, ќе ги ангажира и инспирира студентите во Југоисточна и Источна Европа, а на академскиот персонал ќе им овозможи да демонстрираат посветеност во создавање, применување и споделување знаење, коешто ќе помогне во одговорот на најголемите економски и општествени предизвици на нашето глобално општество.

Какви придобивки ќе донесе за Универзитетот?

ЏефриДвете институции ќе ја градат меѓусебната врска за да развиваат нови програми низ европските региони, да воспостават заеднички можности за истражување и управување, да овозможат нови размени на персоналот и студентска мобилност, како и да споделат пристап до најценетото и највредното во секоја академска средина – пристап до библиотечни фондови, до искуства, до знаења. Уште, ќе обезбеди физичко присуство на Универзитетот Јорк во Европа и ќе го трансформира во центар од каде целиот универзитет ќе биде поврзан со академските, владините и корпоративните мрежи низ Југоисточна Европа и соседните региони.

Какви придобивки ќе донесе кампусот за ЈИЕ и поширокиот регион?

ЏефриВрз основа на нашите заеднички вредности, стратешкиот сојуз меѓу двете образовни институции ќе го има јавното добро како врвен приоритет. Во суштина, ќе придонесе за развој на луѓето, општествата и економиите, за проширување на можностите и еднаквиот пристап за сите. Сојузот меѓу двете институции ќе понуди додипломски, постдипломски, МБА и докторски програми, што ќе доведе до диплома од водечки универзитет во Велика Британија со глобална репутација.


Можеби ќе ве интересира

Се создаде забуна, грчки сој не постои

Се создаде забуна, грчки сој не постои

Лекар тврди дека коронавирусот остава последици врз срцето

Лекар тврди дека коронавирусот остава последици врз срцето

Снајперист требал да го убие Вучиќ, се подготвувал атентат

Снајперист требал да го убие Вучиќ, се подготвувал атентат

ИКЕА ГИ ПОВЛЕКУВА ОВИЕ ЧИНИИ И ШОЉИ - има ризик од кршење и изгореници

ИКЕА ГИ ПОВЛЕКУВА ОВИЕ ЧИНИИ И ШОЉИ - има ризик од кршење и изгореници

ПРВИТЕ СРПСКИ ТУРИСТИ СТИГНАА НА ПЕФКОХОРИ - биле преку агенција, со заменски ваучер и никој не им барал ПЛФ формулар

ПРВИТЕ СРПСКИ ТУРИСТИ СТИГНАА НА ПЕФКОХОРИ - биле преку агенција, со заменски ваучер и никој не им барал ПЛФ формулар

Заклучоци од самитот Брдо-Бриони: Без став за промена на границите

Заклучоци од самитот Брдо-Бриони: Без став за промена на границите

АВТОБУС ЗАРОБЕН ВО ЕЗЕРО - пороен дожд направи хаос во Белград

АВТОБУС ЗАРОБЕН ВО ЕЗЕРО - пороен дожд направи хаос во Белград

ЕВЕ КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СРПСКАТА ФАБРИКА ЗА ВАКЦИНИ - Вучиќ објави видео на инстаграм

ЕВЕ КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СРПСКАТА ФАБРИКА ЗА ВАКЦИНИ - Вучиќ објави видео на инстаграм

НАПНАТО НА БРДО БРИОНИ: Вучиќ до Османи - обидете се да постигнете договор, а заканите со тужби се како да плашите мечка со мува

НАПНАТО НА БРДО БРИОНИ: Вучиќ до Османи - обидете се да постигнете договор, а заканите со тужби се како да плашите мечка со мува