31 Мај, 2020
0.0187

ИСЕЛЕНИЦИТЕ ГИ ГУБАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА - тоа ќе ги секне парите што ни ги праќаат

Објавено во: Финансии 05 Мај, 2020

Веќе не е тајна дека корона кризата ќе ги секне и дознаките. Тоа денеска го потврди и гувернерката Анита Бежовска-Ангеловска.

Дознаките од странство, рече таа, се значајна категорија. Во просек во изминативе 5-6 години вкупните приватни трансфери во земјава изнесуваа 15 отсто од БДП. Со нив значајно се финансираше домашната побарувачка, со тоа што две третини беа наменети за лична потрошувачка, а една тредина за инвестиции и штедење. 

„Оваа година глобално дознаките би паднале за 20 отсто во однос на претходната година, а главна причина е што во светот се губат работните места, а иселениците се во тој дел ранлива категорија. НБМ предвидува за годинава пад на приватните трансфери, и на оние што стигнуваат преку банките, но и тие што стигнуваат преку готовината. Или, како процент од БДП, дознаките ќе паднат за два до три проценти“, рече Бежовска.

На прашањето дали кај нас се заблежуваат позначајни одливи на капитал, гувернерката рече дека на глобално ниво во првиот квартал се видливи значајни одливи слични како за време на глобалната економска криза. Но веќе во април се заблежуваат помали одливи од економиите во април, што се забележува поради релаксирачките политики. 

Кај нас ова не е случај, бидејќи ние во минатото не сме имале значајни краткорочни капитални текови. Тоа во основа придонесува за помала ранливост на нашата економија на вакви шокови. Кај нас доминантен тек се СДИ, кои се постабилна компонента, и даваат значителен придонес за економијата.

За приливот на СДИ до крајот на годинава се очекува тие значајно да се намалат, наспроти солидните движења во изминативе 5 до 6 години,особено во 2018 година. За оваа година се очекува видливо да се намалат и да бидат 1,6 отсто од БДП. Значи, за оваа година се очекува јак шок, но тие да се вратат следната година, на ниво од 3,5 отсто. Во глобала се очекува инвестициите да паднат до 30 до 40 отсто, што ќе важи и за земјава.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи