29 Ноември, 2021
0.0226

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Објавено во: Економија 26 Октомври, 2021

Коста Петров, директор на Фондот за иноваци и технолошки развој (ФИТР) објави дека ова е историски ден за македонскиот стартап екосистем. 

Владата го изгласа Планот за забрзан економски раст 2022-2026 кој вклучува хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони евра, со фокус на стартапи и иновативни компании.

„Во Инвестицискиот фонд државата ќе учествува со 10 милиони евра, додека остатокот од 17 милиони евра ќе биде приватен капитал и од меѓународни финансиски институции. Инвестицискиот фонд ќе биде менаџиран од меѓународно избрано Друштво за управување со фондови, кое е регистрирано согласно Законот за алтернативни инвестициски фондови во ЕУ. Инвестициите на Фондот ќе се движат од 100 илјади евра до 1,5 милиони евра, а ќе се инвестира во македонски и во регионални стартапи“, информира Петров. 

Се очекува Фондот да започне со инвестиции во втората половина од 2022 година.

Можеби ќе ве интересира

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Работници, очекувајте исплата на К-15

Работници, очекувајте исплата на К-15

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година