09 Декември, 2023
0.0238

Истражување: Македонецот би бил задоволен со плата од 770 евра

Објавено во: Економија 09 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Регионалното истражување на пазарот на труд покажува дека добрите меѓучовечки односи се најважни за Словенците при изборот на работодавач, додека во земјите од регионот, односно Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Македонија платата е на прво место, објави „Дневник“.

Истражувањето на регионалниот пазар на труд покажува дека повеќе од половина од младите, т.е. 56 отсто од анкетираните точно знаат што сакаат да прават. Меѓучовечките односи исто така играат клучна улога во изборот на работодавач. 

Последните резултати од истражувањето на порталот „Делогласник“, спроведено во рамките на Регионалниот саем за вработување, покажуваат дека постојат разлики меѓу факторите при изборот на работодавач. Во Словенија дури 70 отсто од испитаниците на прво место ги ставаат меѓучовечките односи. Потоа следуваат заработувачката (50 проценти), работното време, а нешто помалку можностите за образование и напредување (26 проценти). Угледот на работодавачот е најмалку важен критериум при изборот на работа (5 проценти). Во останатите земји на прво место е платата, на второ се добрите меѓучовечки односи. Истражувањето „Zlata nit“ кое 15 години се спроведува во Словенија под покровителство на „Дневник“, исто така наоѓа слични наоди и докажува дека грижата за добри односи има позитивни ефекти врз економскиот развој.

Среќата е поважна од формалното образование

Истражувањето, во кое учествувале повеќе од 5.700 испитаници, открило и што е пресудно за да се добие работа. Мнозинството испитаници од Словенија сметаат дека тоа е мотивација и волја за вработување (30 проценти). Интересно е што само 4 отсто од испитаниците сметаат дека среќата е важна за вработување, а 12 отсто дека се важни добрите контакти и познанства. Формалното образование и партиската припадност ги истакнуваат само еден процент од испитаниците. Гледајќи го целиот регион, Словенците, Босанците и Македонците во малку поголема мера го наведуваат работното искуство како клучен фактор за вработување, додека Босанците, Србите и Хрватите најмногу се надеваат на знаење и вештини. За Македонците најважна е мотивацијата и желбата да најдат работа.

Колку е доволно?

На прашањето за посакуваната плата, испитаниците во Словенија во просек имаат најголеми очекувања, поточно 1.643 евра, но точно е дека Словенија има и највисоки просечни плати во споредба со другите земји вклучени во истражувањето. Предводник е Хрватска (1.197 евра), а Македонија има најниски очекувања, поточно 769 евра. Просечната посакувана плата во Словенија е 1.643 евра, во Хрватска 1.197 евра, во БиХ 940, во Србија 857 и во Македонија 769 евра.

Од губење на работа најмногу се плашат испитаниците од Србија (31 отсто), а најмалку оние од Македонија (19 отсто).

Повеќето од нив би работеле во државна компанија

Испитаниците од Словенија, при изборот на компанија врз основа на сопственост, би се одлучиле за компанија која е во домашна приватна сопственост (29 проценти), а најмалку за приватна компанија во странска сопственост (16 проценти). Mнозинството од испитаниците (31 процент) би работеле во државна компанија. Странската сопственост е особено популарна во Македонија и Босна и Херцеговина.


* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ - еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ - еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

БРУТО ПЛАТА ОД ИЛЈАДА ЕВРА - странците во зоните сѐ подобро ги плаќаат нашите работници

БРУТО ПЛАТА ОД ИЛЈАДА ЕВРА - странците во зоните сѐ подобро ги плаќаат нашите работници

НА ПАЗАРОТ НИКОГАШ ДОСЕГА НЕ ВЛАДЕЕЛА ТАКВА БИТКА ЗА СЕКОЈ РАБОТНИК КАКО СЕГА - еве што кажа хрватската директорка на Здружението на работодавачи

НА ПАЗАРОТ НИКОГАШ ДОСЕГА НЕ ВЛАДЕЕЛА ТАКВА БИТКА ЗА СЕКОЈ РАБОТНИК КАКО СЕГА - еве што кажа хрватската директорка на Здружението на работодавачи

ФИСКАЛНО ОДРЖЛИВ И ТАРГЕТИРАН: ДЕВЕТТИ ПАКЕТ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ ЗА ПОДДРШКА НА НАЈРАНЛИВИТЕ И СТОПАНСТВОТО

ФИСКАЛНО ОДРЖЛИВ И ТАРГЕТИРАН: ДЕВЕТТИ ПАКЕТ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ ЗА ПОДДРШКА НА НАЈРАНЛИВИТЕ И СТОПАНСТВОТО

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности