19 Јуни, 2021
0.0194

IuteCredit Europe ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021

Објавено во: Мои пари 18 Мај, 2021

IuteCredit Europe, водечка европска групација за лични финансии, денес ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021 година.

„Макроекономскиот развој во Q1 не беше толку позитивен како што очекувавме по вториот бран на пандемијата, па дури и пред новогодишните празници. Наместо тоа, рестриктивните мерки како реакција на тертиот бран ја ограничија побарувачката за кредити во продавниците и исто така во различен степен ги оттргнаа клиентите од нивните приливи. За работите да бидат полоши, почетокот на вакцинацијата во балканските земји не напредуваше толку брзо како во повеќето земји од ЕУ. И така, стапката на инфекција, хоспитализација и смртност на 100.000 жители го достигна највисокото ниво. Сепак, јавниот дух и радувањето на животот на нашите пазари останаа силни. Иако не ги исполнивме нашите првични цели за раст, успеавме да постигнеме мал раст кога третиот бран настапи со сета сила. Неспоредливо со претходната година, кога се соочивме со првиот бран со силно намалување на билансот на состојба и доживеавме привремен пад на отплатата на ратите кај нашите клиенти. Значи, несомнено, оваа година е многу подобра и ние го задржавме нагонот за раст и овој нагон е посилен од третиот бран.

Тоа значи дека парите на инвеститорите продолжуваат да се инвестираат продуктивно. Според нашата сегашна проценка, ќе ни треба повеќе капитал во текот на 2021 година за да го финансираме растот со оглед на трендот на опаѓање на процентот на одобрени кредити.

Земајќи го предвид штотуку завршениот прв квартал и континуираните нестабилни изгледи, очигледно е дека треба да се прилагодат и нашите изгледи за раст за 2021 година. Очекуваме вкупните средства да се зголемат на 170 милиони евра до крајот на годината, а вкупните приходи од продажба да надминат 55 милиони евра, со нето добивка од 6 милиони евра“, изјави Тармо Силд, извршен директор на IuteCredit групацијата.

Целосниот неревидиран извештај за првиот квартал од 2021 година е достапен на https://iutecredit.com/reports/.

Можеби ќе ве интересира

51 милиони евра за проектно финансирање на „Богословец“, првиот приватен проект за ветерен парк во Северна Македонија

51 милиони евра за проектно финансирање на „Богословец“, првиот приватен проект за ветерен парк во Северна Македонија

НЛБ Банка и Виза Генерални спонзори на најновиот долгометражен филм на Милчо Манчевски „Кајмак“

НЛБ Банка и Виза Генерални спонзори на најновиот долгометражен филм на Милчо Манчевски „Кајмак“

„Авицена лабораторија“ ги намали цените на тестовите за ковид-19

„Авицена лабораторија“ ги намали цените на тестовите за ковид-19

China Mobile Hebei и Huawei ја претставија 5G сеприсутната Гигабит мрежа во затворен простор

China Mobile Hebei и Huawei ја претставија 5G сеприсутната Гигабит мрежа во затворен простор

Горјан Јовановски, еко-активист: „За 10 години сите ќе дишеме планински воздух“

Горјан Јовановски, еко-активист: „За 10 години сите ќе дишеме планински воздух“

Халкбанк со ново намалување на каматните стапки на станбениот кредит - 2,9% во првите 5 години и 3,3% во следните 5 години

Халкбанк со ново намалување на каматните стапки на станбениот кредит - 2,9% во првите 5 години и 3,3% во следните 5 години

Ново во Sport Life: Експерт за типување

Ново во Sport Life: Експерт за типување

Како брзо и ефикасно да ги надоместете изгубените течности при дијареа и повраќање?

Како брзо и ефикасно да ги надоместете изгубените течности при дијареа и повраќање?

Дали си успешен лидер? Дознај како стратешки да се позиционираш и да го достигнеш врвот во менаџментот

Дали си успешен лидер? Дознај како стратешки да се позиционираш и да го достигнеш врвот во менаџментот