18 Ноември, 2019
0.0417

Изгуби важна битка: Адидас не успеа да го заштити логото

Објавено во: Економија 21 Јуни, 2019

Европскиот суд донесе пресуда против германскиот произведувач на спортска опрема Адидас во долготрајниот спор околу логото со три ленти. 

Судот заклучил дека не е доволно специфичен за да ужива правна заштита. Адидас може да се жали на пресудата на Европскиот суд на правдата.

-Жигот не e шематски приказ на низа елементи кои се повторуваат во правилни интервали туку обична фигуративна ознака-напишал судот во соопштението-пишува Пословни дневник.

Пред објавата на пресудата застапниците на Адидас нагласиле дека конкретниот пример се однесува само на една верзија на логото со три ленти. Оваа пресуда нема да влијае на опсежната заштита на други облици на логото со три ленти низ институтот на жигот на производот.

Во 2014 година Заводот за интелектуална сопственост на ЕУ го регистрирал производниот жиг на Адидас кој го сочинуваат три паралелни црни ленти на бела позадина.

Две години подоцна ЕУИПО ја поништил одлуката за жиг врз основа на приговори на белгиската компанија Shoe Branding Europe дека не е доволно специфичен.

Адидас се жалел на таа одлука. Германија и белгиската компанија со години се спорат околу логото со ленти, бидејќи белгиската компанија сака да користи лого со две ленти.

Можеби ќе ве интересира

НА СРЕДИНАТА НА ДЕКЕМВРИ: Од скенирањето фискални, ќе ќарат тие што скенирале

НА СРЕДИНАТА НА ДЕКЕМВРИ: Од скенирањето фискални, ќе ќарат тие што скенирале

„Уни Банка“ во остра конкуренција го зголеми кредитното портфолио за 10 отсто

„Уни Банка“ во остра конкуренција го зголеми кредитното портфолио за 10 отсто

ИНСПЕКЦИИ: Транспортен и АХВ најмногу удираат по џебот, „Животна средина“ се бори со кривични пријави

ИНСПЕКЦИИ: Транспортен и АХВ најмногу удираат по џебот, „Животна средина“ се бори со кривични пријави

Илија Гечев купи акции во „Макошпед“, на шпедицијата и тргна!

Илија Гечев купи акции во „Макошпед“, на шпедицијата и тргна!

Индустри Сервис подготвува до 9.000 оброци дневно за вработените на пет странски компании во земјата

Индустри Сервис подготвува до 9.000 оброци дневно за вработените на пет странски компании во земјата

ТОП ДРЖАВНИ ДОЛЖНИЦИ: МЖ Транспорт борчи 52 милиони евра

ТОП ДРЖАВНИ ДОЛЖНИЦИ: МЖ Транспорт борчи 52 милиони евра

На колку години ќе се пензионираат Германците?

На колку години ќе се пензионираат Германците?

Во соседна земја 34.000 пензионери секој ден одат на работа

Во соседна земја 34.000 пензионери секој ден одат на работа

СТАРТУВАШЕ БЕРБАТА НА ШАФРАНОТ: Oваа индустрија отвори 200.000 работни места

СТАРТУВАШЕ БЕРБАТА НА ШАФРАНОТ: Oваа индустрија отвори 200.000 работни места