22 Март, 2018
0.0641

ЈА ПРЕДВИДЕ ГОЛЕМАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА: Вели сега се очекува поголем крах

Објавено во: Економија 11 Август, 2017

Стиви Кин, економистот кој ја предвиде големата економска криза вели дека уште едно такво сценарио  е неизбежно. 

Тој вели дека сите се концентрирани на јавните долгови, но приватните долгови се голем проблем. 

Кин работи во Лондон и додава дека економијата во Британија не е стабилна, но тоа никој во политичките кругови не го сфаќа сериозно дека може да создаде нова криза. 

Смета дека потрошувачката на Владата не е создала криза, и дека со штедење десет години на тој план само се ослабнува економијата. 

Објаснува дека по кризата долгот на Британија е 195% од БДП. 

Сега долгот е 170% од БДП или три пати повеќе од оној долг кој го имале во времето на Маргарет Тачер. 

„Многу е веројатно дека ќе имаме криза, а уште поверојатно е дека ќе имаме стагнација“ - вели Кин. 

Додава дека опасност има и за земји како Кина, Австралија, Белгија, Канада и Јужна Кореја, кои минатата криза ја одминаа со земање на позајмици. 

Кин вели дека тие имаат сега поголем терет од долгови, а следната криза тој ја очекува до 2020 година. 

„Тоа се економии како американската и ако паднат, тоа ќе го погоди остатокот од светот“ - рече Кин. 

Кина вели е посебен случај затоа што има продолжен кредит со камата од 25%. 

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!