14 Јуни, 2021
0.0195

Јаким Неделков откако К-15 им се даде само на администрацијата: Државата за некого мајка, за некого маќеа

Објавено во: Економија 10 Јуни, 2021

Јаким Неделков, претседателот на СОНК, синдикатот кој ги претставува вработените од државата во образованието, науката и културата, го истакна своето разочарување по одлуката на државата со Ребалансот на буџетот оваа година да исплати регрес за годишен одмор само на јавната аадминистрација, а не и за останатите вработени од јавниот сектор како што е просветата, здравството, полицијата и одбраната.

- Немаме ништо против јавната администрација, но испаѓа сега дека државата за некого е мајка, за некого маќеа. Станува збор за многу важни сектори кои се финансираат од централниот буџет и вакви прашања мора да се регулираат со колективен договоир. Испаѓа дека ние не сме битни работници и дека имаме високи плати. Сега и нашите членови се разочарани, рече Неделков во рамки на прес-конференцијата на Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС).

Лидерот на СОНК рече дека синдикатот во оваа насока побарал потпишување на нов општ коплективен договор, но не наишол на разборање од Министерството за труд и социјална политика. Во меѓувреме КСС бил исклучен и од Економско-социјалниот совет како нерепрезентативен синдикат.

Со ребалансот на буџетот предвидени се речиси 4 милиони евра за исплата на К-15 за административците, односно само за вработените во министерствата, општините, судовите, обвинителствата, државното правобранителство, казнено-поправни и воспитно-поправни установи, центрите за социјална работа, јавните установи формирани од Владата и во други органи основани од Собранието.


Можеби ќе ве интересира

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна