23 Април, 2018
0.0582

Јасмина Атанасова Симјаноска-прва и единствена жена оџачар во Македонија

Објавено во: Стил 11 Јануари, 2018

Жена. Мајка. Архитект. Овластен проектант, ревидент и надзор од областа на архитектурата и противпожарната заштита. Судски проценител на недвижности, енергетски контролор,повремено поет, повремено сликар-ова накусо е професорката  Јасмина Атанасова-Симјаноска од средното градежно училиште “Здравко Цветковски”. Таа е првиот дипломиран оџачар и засега единствената жена во оваа професија.

“Јас сум дефинитивно единствената жена оџачар во Македонија, тоа е сигурно. Во Белград работат еден брачен пар оџачари, и многу се успешни. Во Хрватска ги има повеќе, една од нив е мојата драга пријателка Сњежана Боршиќ- Јамбрешиќ, која е ќерка на мајстор Славко Јамбрешиќ и прва жена мајстор оџачар. Денес ја води фирмата “Димњачарски обрт Сњежана“ од Загреб. Почетоците беа во Загреб, каде ја стекнав мојата диплома во ОИГШ (обртничка индустријска и градитељска школа) “Загреб“ под менторство на професор Енес Субашиќ. Тоа беа месеци напорна работа, стекнување на теоретски и практични знаења како и спроведување на пракса кај работодавач. Прво тоа беше “Димњачарски обрт Сњежана“ а после и “Димњачарски обрт Дим“. Во Македонија праксата ја стекнав со оџачарската фирма “Оџаци“ од Скопје. Mојата кариера поврзана со оџачарството се одвива во процесот на едукација на потребни кадри за обавување на оваа дејност”-раскажува за Женски магазин,  професорката Јасмина Атанасова Симјановска.

Целото интервју прочитајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Бебињата можат логично да размислуваат пред да прозборат

Бебињата можат логично да размислуваат пред да прозборат

Прогласен најдобриот фудбалер на премиерлигата

Прогласен најдобриот фудбалер на премиерлигата

This is a man’s world (2)

This is a man’s world (2)

ИНТЕРВЈУ НАТАША МИХАЈЛОСКА: Позитивните мисли ги пренесувам на стакло

ИНТЕРВЈУ НАТАША МИХАЈЛОСКА: Позитивните мисли ги пренесувам на стакло

ИНТЕРВЈУ- АМЕРНИС НОКШИЌИ- ЈОВАНОВСКА: Жените во Македонија уште живеат во машки свет

ИНТЕРВЈУ- АМЕРНИС НОКШИЌИ- ЈОВАНОВСКА: Жените во Македонија уште живеат во машки свет

Флексибилно работно време за поголема продуктивност на вработените

Флексибилно работно време за поголема продуктивност на вработените

Вардар со победа се враќа во Скопје

Вардар со победа се враќа во Скопје

Која земја во Европа е на трагичниот врв по пиење алкохол?

Која земја во Европа е на трагичниот врв по пиење алкохол?

(ГАЛЕРИЈА) РАЗВЕДРЕТЕ ГО ДОМОТ: пролетни и креативни идеи за поубава атмосфера

(ГАЛЕРИЈА) РАЗВЕДРЕТЕ ГО ДОМОТ: пролетни и креативни идеи за поубава атмосфера