15 Декември, 2019
0.0182

ЈПДП ќе плати милион евра за косење трева покрај патишта и автопати

Објавено во: Економија 09 Октомври, 2019

ЈПДП за „шишање“ трева, кастрење гранки и сечење дрва по патни правци за период од три години (од 2017 до 2019 година) на битолската фирма и платил половина од парите што ќе и ги плати за идните две годиниДали за чистење смет ЈПДП ќе плати половина милион евра за две години?

Јавното претпријатие за државни патишта (ЈПДП) во период од две години ќе плати над еден милиони евра за косење трева, плевел, грмушки, кастрење и сечење гранки и дрва, за чистење и собирање смет. Ова  е предвидено во тендерот што го доби битолската компанија „Еко Клуб“, а двете страни го склучиле во август годинава.

Вкупната вредност на договорот е 1,15 милиони евра и тој трае до август 2021 година. На тендерот имало пет понудувачи, а избраниот економски оператор го добил тендерот со тоа што на негативното наддавање дал најниска цена во однос на конкурентите. Во споредба со почентата цена последната цена е намалена за 33 отсто.

Битолската фирма „Еко Клуб“ ДООЕЛ и претходно добил тендер за слични услуги од ЈПДП. Разликата е во тоа што тогаш, во 2017 година, тендерот бил склучен на период од една година на вредност од половина милион евра, а не била предвидена услугата за собирање смет.

Во договорот за јавната набавка не се достапни детали за тоа кои патни правци и во колкава должина се опфатени со тендерот за косење трева и за кастрење гранки и сечење дрва. Воедно овие податоци не можат да се најдат ниту на веб страницата на ЈПДП заради тоа што тендерот не успеавме да го најдеме во јавната база на податоци кои се однесуваат на тендерски постапки на ЈПДП.

Од базата јавни податоци достапна на агрегаторот „тајм.мк“ се гледа дека овој е убедливо најголемиот тендер што го добила битолската компанија „Еко Клуб“. И вториот по големина тендер е од ЈПДП и станува збор за три годишната набавка за косење трева, кастрење гранки и сечење дрва по патни правци за период од 2017 година кој завршил годинава.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Министерство за финансии: Од денес започнува наградната игра „Мој ДДВ #MojaНаграда“

Министерство за финансии: Од денес започнува наградната игра „Мој ДДВ #MojaНаграда“

Лукаревска: До крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ

Лукаревска: До крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови