27 Јануари, 2020
0.0208

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен

Објавено во: Финансии 08 Ноември, 2019

Владата преку Агенцијата за млади и спорт ја намали проекцијата на сумата што треба да се инвестира во изградба и реконструкција на спортски објекти во 2019. Пред еден месец донесена е одлука до крајот на годината да се потрошат 170,7 наместо 210 милиони денари.

Оваа владина програма вклучува изградба на пливачки базен во Охрид, реконструкција на затворениот базен во Струга, изградба на 14 затворени училишни базени, изградба на спортска сала во Шуто Оризари, на две сали за боречки вештини, изнајмување на седум монтажни лизгалишта и реконструкција на други спортски објекти. 

Дарко Каевски, директорот на Агенцијата за млади и спорт, вели дека намалувањето на предвидената сума се должи поради тоа што има доцнење во рокот на делот од изградбата на базенот во Охрид. Станува збор за пропусти во изведувањето на градежните работи,кои ја стопирале изградбата на затворениот пливачки базен кој е капитален објект вреден 5 милиони евра,

- Изведувачот сега има рок до 31 декември 2020, до кога очекувам да биде завршен. Проблем претставуваа тоа што градењето навлезе под нивото на водата од езерото. За другите проекти нема застој. Мои очекувања се дека базенот во Струга ќе биде готов во 2021, а истата година и првите шест училишни базени. Најбрзо за реализација ќе бидат монтажните лизгалишта, кои ќе бидат подготвени оваа година, вели Каевски.

Што се однесува до државните инвестиции во спортските објекти, Министерството за образование гради и пушта во употреба училишни спортски сали. Според ребалансот на буџетот за 2019, за спортските објекти во основните училишта се предвидени да се потрошат 408 милиони денари, додека за тие во средните училишта 81 милион денари.Поголемиот дел се во рамките на проектот „изградба на 145 спортски сали“ од претходното владеење, за што актуелната Влада одлучи да го продолжи. За оваа цел беше постигнат кредитен договор од 30 милиони евра со ЕБОР, а целокупната инвестиција би чинела 75 милиони евра.

Во програмата на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор за 2019-та се предвидени 400.000 евра за Националната фудбалска арена „Тоше Проески“ за нејзина доизградба, адаптација и реконструкција.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници