19 Август, 2018
0.3079
    ALK 7956.45    -0.54%     GRNT 793.88    -1.36%     KMB 5168.81    -0.47%     MERM 2006    126.41%     MKSD 204    0%     MPT 44500.29    -1.11%     MTUR 4600    -1.08%     OHB 6500    -0.01%     OKTA 4215.18    -6.1%     PPIV 44500    -1.13%     RADE 1700    -0.12%     RMDEN17 96.02    -0.08%     RZEK 30    0%     RZTK 511    0%     RZUS 120    -2.94%     STB 1031.49    0.11%     STIL 131.22    -1.34%     TEL 277.4    -1.52%     TNB 14130    -0.46%     TTK 1146    -0.09%     UNI 2400    0.04%     VITA 8767    3%

Како акцијата на „Стопанска банка Битола“ сврте 900.000 евра за 2 дена?

Објавено во: Економија 26 Април, 2018

Во три блок трансакции во 2 дена беа истргувани над 7 отсто од акциите со право на глас во битолска „Стопанска банка“

Акцијата на „Стопанска банка Битола“ во последниве неколку дена е со значаен обем на тргување. Во два дена беа истргувани над 7 отсто од акциите со право на глас во „Стопанска банка Битола“ и во тие трансакции беа свртени 54,1 милиони денари односно 900.000 евра. Истргувани се вкупно 28.896 акции со право на глас од кои 15.966 акции во понеделникот, а во вторникот уште 12.930 акции. Во понеделникот беа тргувани акциите по цена од 1.850 денари за акција, а во вторникот по цена од 1.901 денар за акција.

Овие трансакции го разбудија интересот на инвеститорската заедница за оваа банка која лани одбележа значајно подобрување на своите резултати во однос на претходната година. 
Според расположливите јавни и официјални податоци најголем поединечен акционер е компанијата „Пелистерка“ од Скопје која поседува 17 отсто од акциите со право на глас. Освен „Пелистерка“ во „Стопанска банка Битола“ акциите имаат уште 134 правни лица кои поседуваат нешто повеќе од 33 отсто од акциите. Уште 945 домашни физички лица поседуваат 46,4 отсто од акциите со право на глас. Вкупно 75 странски физички и правни лица заедно поседуваат 3,4 отсто од управувачките права.

Како лани изработи„Стопанска банка Битола“?

Вкупните приходи од камати лани изнесуваат 460,26 милиони денари и во споредба со 2016 година се поголеми за 26 милиони денари. Паралелно со нив растат и расходите за камати и тоа за 9 милиони денари што довело до нето приходи од камати на износ од 316 милиони денари кои се за 19 милиони денари повисоки од 2016 година. Раст е забележлив и кај втората по големина приходна ставка односно надоместоците и провизиите. Нето резултатот за лани е 98,8 милиони денари што е за речиси 10 отсто подобро остварување од 2016 година. И кај двете најголеми и најзначајни приходни ставки банката го подобрило лани своето работење за 28 милиони денари. Кај останатите приходи од дејноста банката лани има за 22 отсто послаб резултат односно за 12,7 милиони денари.

Значајно е дека лани резервациите се помали за 9,4 милиони денари во однос на 2016 година, што е позитивен резултат особено ако се има предвид дека е зголемено кредитирањето. Особено значајно е и намалувањето на загубата заради оштетување на нефинансиски средства лани во однос на 2016 година. Лани за таа намена трошокот на банката бил 2,9 милиони денари, а во 2016 година бил 13,5 милиони денари. Од другите трошоци единствени со значаен раст се останатите расходи од дејноста кои достигнале 184,1 милиони денари, а во 2016 година биле помали за 22 милиони денари.

Банката лани го зголемила нивото на кредитирање за 10 милиони евра односно за 632 милиони денари достигнувајќи ниво од 6,73 милијарди денари.Истовремено банката ги зголемила своите вложувања во хартии од вредност за 143 милиони денари до ниво од 296,9 милиони денари. Лани депозитната база расте и до крај на годината достигнува ниво од 8,17 милијарди денари што е раст за 475 милиони денари до однос на 2016 година.

„Стопанска банка Битола“ лани оствари добивка од 43 милиони денари што претставува профит од 110 денари по акција. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

РЕФЕРЕНДУМ: Eден милион од одбрана, колку пари за референдумот ќе дадат другите ресори?

РЕФЕРЕНДУМ: Eден милион од одбрана, колку пари за референдумот ќе дадат другите ресори?

АНАЛИТИЧАРСКИ ПРОГНОЗИ: Светот ќе влезе во криза, хартиените пари стануваат безвредни

АНАЛИТИЧАРСКИ ПРОГНОЗИ: Светот ќе влезе во криза, хартиените пари стануваат безвредни

Бизнис-заедницата констатира дека влијанието на политиката е големо врз и онака кревката македонска економија

Бизнис-заедницата констатира дека влијанието на политиката е големо врз и онака кревката македонска економија

Дали доларот навистина пропаѓа?

Дали доларот навистина пропаѓа?

Нафтата за нив ќе биде моќно оружје за да се спротивстават на САД

Нафтата за нив ќе биде моќно оружје за да се спротивстават на САД

ЛИРАТА ВО ПАД: Како заканите на Трамп ја „зашеметија“ турската валута

ЛИРАТА ВО ПАД: Како заканите на Трамп ја „зашеметија“ турската валута

КИНА И ТУРЦИЈА НА ВРВОТ: Од каде во Македонија доаѓаат најмногу фалсификати?

КИНА И ТУРЦИЈА НА ВРВОТ: Од каде во Македонија доаѓаат најмногу фалсификати?

Колкав девизен прилив од туризам ќе има Македонија?

Колкав девизен прилив од туризам ќе има Македонија?

Барате работа? Вработуваат овие фирми ...

Барате работа? Вработуваат овие фирми ...