07 Април, 2020
0.0245

Како банкротот се претвори во најдобрата работа што ми се случи: Милијардерот искрено проговори

Објавено во: Финансии 11 Јануари, 2020

Одамна пред да го постигнам успехот како основач на „Bridgewater Associates“, денес најголемиот светски хеџ фонд, се соочив со неколку неуспеси. Но низ целата своја борба успеав да насобрам стотици принципи, го пренесува CNBC Make It adaptiran делот од најновата книга на Реј Далио, „Принципи за успех“.

Принципите се начини за соочување со реалноста за да го добиете она што го сакате од животот - и тие се, повеќе од било што друго, одговорни за секој успех што го постигнав во мојот бизнис и во мојот личен живот.

Во својата нова книга „Принципи на успехот“ споделувам неколку принципи според кои живеам, но има три за кои верувам дека се особено важни и кои го менуваат животот:

Мислете сами ( за себе) и притоа бидете со радикално отворен ум

Тоа е мојот прв и најважен принцип. Ако не сакате живот кој го насочуваат други и кој ве ограничува , мора да се обврзете на две работи: Одлучете за себе што сакате да работите и имајте храброст за тоа.

Гледајќи назад на моето животно патување, сега гледам дека времето е како река која нè води напред во нашите средби со реалноста. Тие средби бараат од нас да донесуваме тешки одлуки. Не можеме да престанеме да се движиме по оваа река и не можеме да ги избегнеме настаните. Ние можеме да им пристапиме само на најдобар можен начин.

Ќе наидете на милиони настани за кои ќе треба да донесувате милиони одлуки. Квалитетот на вашето донесување одлуки ќе го одреди квалитетот на вашиот живот. Добрите одлуки ќе ве наградат со добри исходи, а лошите одлуки ќе ви наштетат.

Уште од времето кога бев дете, трчав за работите што ги сакав. Паѓам, станувам, повторно трчам - и потоа повторно ќе паднам. Секојпат кога ќе паднав, научив нешто ново и станував поотворен.

Исто така научив да гледам на проблеми како загатки што ќе ми донесат награди ако можам да ги решам. Загатката беше „што да правам во ваква ситуација следниот пат?“, А наградата што ќе ја добијам со решавање на тоа беше принцип што ќе ми помогнеше во иднина.

Соништата + реалност + решеност = успешен живот

Ако останете фокусирани на остварување на вашите соништа, преземете одговорност за разбирање на реалноста што влијае врз вас и правјќи го тоа решително, ќе ги научите принципите за успешен живот.

Но, само вие можете да одлучите што значи „успешен живот“. Можеби сакате да бидете познати како „најбогата личност на светот“ или можеби сакате да живеете под палмата до крајот на животот.

Она што го сакате зависи од вас - сè додека сте среќни, здрави и имате своја голема еволуција (додека придонесувате за развој). Но, мора да ги прифатите реалностите што доаѓаат по патот што ќе го одберете, особено тешките.

На почеток, моите реалности - моите проблеми, грешките и слабостите - ми задаваа многу болка, најмногу затоа што бев заглавен во желбата да ги немам. После некое време, сфатив дека болката е начинот на кој животот ми вели дека треба да ги погледнам моите реалности и како најдобро да се справам со нив.

Потоа го научив следниот принцип:

Болка + повратно размислување = Напредок

Мојот голем неуспех се случи во 1982 година, кога се обложив на криза што никогаш не се случи. Пазарите беа многу бурни и верував дека американската економија - заедно со светските сродни - ќе замине во криза.

Не одеше се како што замислив во однос на тргувањето. Банкротирав и морав да позајмувам 4000 долари од татко ми само за да ги платам сметките. Поради загубите, јас бев принуден да отпуштам луѓе за кои многу се грижев - сè додека мојата компанија остана само со еден вработен: со мене.

Тоа што згрешив - и особено толку јавно  - беше неверојатно понижувачко и ме чинеше скоро сè што изградив во Bridgewater.

Но, гледајќи назад, тој неуспех беше една од најдобрите работи што ми се случија. Тој ми даде смирение што ми требаше за да ја балансирам мојата агресија и да го насочам размислувањето со „Јас сум во право“ на прашањето „како да знам дека сум во право?“

Тоа ќе го доживеете ова во одреден момент од животот. Може да изгубите нешто за кое мислите дека без тоа не можете да живеете . Или се здобиете со страшна болест или повреда. Можеби вашата кариера ќе се распадне пред вашите очи. Можеби мислите дека вашиот живот е уништен и нема начин да се оди напред.

Но, тоа ќе помине. Секогаш постои најдобар пат напред, иако можеби не го гледате веднаш. Треба само да се смирите и да поминете време размислувајќи како да го пронајдете.


Можеби ќе ве интересира

Дивидендите го „позеленија“ берзанскиот индекс - МБИ10 расте неколку дена по ред

Дивидендите го „позеленија“ берзанскиот индекс - МБИ10 расте неколку дена по ред

НИШТО ОД РАДОСТА ЗА КАМАТИТЕ: Максималната стапка за граѓаните ќе биде 5,75 отсто, но само за новите кредити

НИШТО ОД РАДОСТА ЗА КАМАТИТЕ: Максималната стапка за граѓаните ќе биде 5,75 отсто, но само за новите кредити

НЕМА НИКАКВА ПОТРЕБА ЗАШТЕДИТЕ ВО ДЕНАРИ ДА СЕ МЕНУВААТ ВО ЕВРА - НБМ гарантира, денарот е и ќе остане стабилен

НЕМА НИКАКВА ПОТРЕБА ЗАШТЕДИТЕ ВО ДЕНАРИ ДА СЕ МЕНУВААТ ВО ЕВРА - НБМ гарантира, денарот е и ќе остане стабилен

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ПОВИСОКИ ОД 5,75 ОТСТО - Уредбата објавена, банкарите на потег

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ПОВИСОКИ ОД 5,75 ОТСТО - Уредбата објавена, банкарите на потег

Финансиските регулатори ја јакнат соработката

Финансиските регулатори ја јакнат соработката

Бежовска: Ќе се намали растот на кредитите и на депозитите, позначајно ќе ја ревидираме стапката на економски раст

Бежовска: Ќе се намали растот на кредитите и на депозитите, позначајно ќе ја ревидираме стапката на економски раст

Ангеловска: Парите од ММФ ќе стигнат најбргу, а потоа ќе дојдат и другите до почеток на мај

Ангеловска: Парите од ММФ ќе стигнат најбргу, а потоа ќе дојдат и другите до почеток на мај

Еве каде да ги известите банките дека ќе си го плаќате кредитот

Еве каде да ги известите банките дека ќе си го плаќате кредитот

СИТЕ ПОНУДИ НА ЕДНО МЕСТО - еве што ви спремија банките за да ја пребродите кризата

СИТЕ ПОНУДИ НА ЕДНО МЕСТО - еве што ви спремија банките за да ја пребродите кризата