02 Јуни, 2020
0.0324

Како „Фершпед“ направи приход од 56 милиони евра?

Објавено во: Економија 18 Март, 2019

„Фершпед“ имаше успешна година. Добивката надмина 1,36 милиони евра, а профитот по акција е 75 евра и тоа е 6 отсто од последната пазарна цена. Ќе добијат ли годинава акционерите дивиденда, по долгогодишниот пост?

Најголемата македонска шпедитерска компанија лани го зголеми своето пазарно учество за 5 милиони евра и оствари приходи од продажба кои надминаа 56 милиони евра. Приходите на домашен пазар пораснале за 10 отсто однсоно за повеќе од 5 милиони евра, а нето добивката по акција е 75 евра, вест што сигурно ќе ги охрабри инвеститорите и ќе ги зголеми очекувањата на акционерите кои долго време не виделе дивиденда од своето вложување во „Фершпед“.

Лани компанијата оствари вкупни приходи од продажба кои надминаа 56 милиони евра. Повеќе од 90 отсто од нив се приходи на домашниот пазар и тие изнесуваат 53,5 милиони евра. Значајна е пенетрацијата на домашниот пазар и таа изнесува 10 отсто повеќе во однос на 2017 година. Оперативните расходи на компанијата пораснале за 8 отсто и тие изнесуваат 54,8 милиони евра.  Во нив најголема ставка, очекувано, се услугите со карактер на материјални трошоци кои лани пораснале за 13 отсто во однос на 2017 година и надминале 38,5 милиони евра.

Оперативната добивка на компанијата е 1,63 милиони евра и е зголемена за 44 отсто во споредба со 2017 година. А нето добивката лани е за 71 отсто поголема од 2017 година и изнесува 1,365 милиони евра што значи 75 евра по секоја акција со право на глас.

Што е индикативно?

„Фершпед“ лани успеа да ги зголеми своите финансиски  приходи за 75 отсто истовремено намалувајќи ги финансиските расходи за 35 отсто. Што значи тоа во пари? Финансиските приходи лани достигнале 170.000 евра, а финансиските расходи паднале на 210.000 евра. Краткорочните кредитни обврски, кои се главен генератор на финансиските расходи (кои во најголем дел е камати на кредити н.з.), лани се намалени за 66 отсто до износ од 0,95 милиони евра. За споредба на крајот на 2017 година по краткорочни кредити компанијата должела повеќе од 2,2 милиони евра. Ова е многу значајно за идните очекувања на инвеститорите во акцијата на „Фершпед“. Обврските по долгорочни кредити се намалени за 15 отсто. На крај на 2018 година тие изнесуваат 1,83 милиони евра.

Ова значи дека кредитната изложеност на „Фершпед“ на крај на 2018 година е пониска од 2,8 милиони евра. Вкупните обврски на компанијата на крај на минатата година се 9 милиони евра и се пониски за 10 отсто од 2017 година.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија