29 Јули, 2021
0.0256

Како Хари Костов прави пари? Добивката на „Комерцијална банка“ порасна за 64 отсто

Објавено во: Економија 29 Април, 2021

Падот на нето приходи од камати се компензира и надоместува со раст на нето приходи од провизии и со зголемување на останати приходи од дејноста и со помали резервации од лани. Исходот е маестрален! Добивката порасна за 64 отсто и достигна 5,9 милиони евра.

„Комерцијална банка“ има фанстастичен старт годинава. Благодарејќи на одмерени растови на приходи и намалени резервации успеа да ја зголеми добивката за првите три месеци за 64 отсто во споредба со истиот период лани, покажуваат официјалните податоци од билансот на успех објавен на информативниот сервис СЕИ НЕТ.

Нето приходите од камати остануваат најголема приходна стака и за три месеци изнесуваат 9,37 милиони евра. Тие се пониски за 565.000 евра во споредба со истиот период лани. Затоа пак растат нето приходите од провизии и останатите приходи од дејноста. Нето приходите од провизии изнесуваат 3,92 милиони евра и се за 252.000 евра повисоки, а останатите приходи од дејноста пораснале за 735.000 евра и надминале 3 милиони евра.

Паралелно со растот на овие две категории банката ги намалила резервациите за 1,55 милиони евра во споредба со истиот период лани и тие изнесуваат 4,6 милиони евра. Трошоците за вработените се 3,2 милиони евра и се на исто ниво, а останатите расходи од дејноста се намалени за 333.000 евра и изнесуваат 2,66 милиони евра.

Добивката на банката за три месеци изнесува 5,86 милиони евра.

Од билансот на состојба видно е дека растат депозитите за 45,8 милиони евра до износ од 1,94 милијарди евра, а кредитите бележат минимален раст од неполни 4 милиони евра и се ниво од 832,4 милиони евра. Во хартии од вредност (државни н.з.) „Комерцијална банка на крај на март годинава чува 396,2 милиони евра. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите