19 Мај, 2021
0.0203

Како профитот на „Тетекс“ порасна 50 отсто?

Објавено во: Економија 13 Август, 2019

„Тетекс“ е најдобар пример за успешна транзиција во корпоративнo-дивидендна смисла на зборот. Некогаш една од трите најсилни македонски компании успеа да се реорганизира во успешна пазарна компанија која опстојува од вложувањата и која води дивидендна политика за пример. За првите шест месеци годинава иако има пад на приходите од продажба за 12 отсто, благодарејќи на дивидендите нејзината добивка е поголема за 50 отсто

Најпознатиот македонски текстилен комбинат „Тетекс“ продолжува да ги радува своите акционери. Иако за првите шест месеци годинава компанијата бележи пад на приходите за 12 отсто во споредба со лани, сепак добивката на компанијата е поголема за 50 отсто во однос на истиот период минатата година, покажуваат податоците од билансите достапни на веб страницата на Македонската берза за хартии од вредност. Клучот на успехот на најголемиот текстилен бренд и некогашен гигант лежи во „златната кокошка“ – ТТК Банка во која најголем акционер е „Тетекс“, а неговите приходите се од дивидендата што компанијата ја добива од своите акции во друштвата.

Од дејноста, според консолидираниот биланс на успех, оваа компанија за првите шест месеци има приход од 1,33 милиони евра, а половина о нив се од домашен пазар, а другото е од увоз. Оперативните расходи се 1,72 милиони евра, а оперативната загуба е само 54.500 евра благодарејќи на состојбата со залихите.

Но превратот го прават финансиските приходи на компанијата. Имено од дивиденди „Тетекс“ од своите друштва од ланската добивка, во првото полугодие, инкасирал околу 740.000 евра од дивиденди. Најголем дел од тие приходи се од дивидендата од неговите акции во ТТК Банка кои изнесуваат околу 644.000 евра.

Нето добивката на друштвото, благодарејќи на приходите од дивиденди, за првите шест месеци е околу 420.000 евра и тоа е за 50 отсто подобар резултат во споредба со истиот период лани.

Само да потсетиме дека „Тетекс“ годинава исплати по 141 денар бруто дивиденда на своите акционери што е вкупен исплатен износ од околу 950.000 евра. Оваа компанија има повеќе од 1.150 акционери – домашни физички лица и кај нив завршиле над 850.000 евра од исплатената дивиденда. Најголем поединечен акционер е успешниот стопанственик Глигорие Гоговски, долгогодишен прв човек на „Тетекс“ и последен претседател на Владата на Социјалистичка Република Македонија.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?