22 Мај, 2018
0.3349
    ALK 7923.39    -1.94%     CEVI 927    -2.93%     EUHA 3    0%     EVRO 3000    7.26%     GRNT 716    -1.35%     GTRG 3000    0%     KMB 4300    -0.99%     MKSD 200    -1.96%     MPT 31000    0.54%     MTUR 4100    0%     OKTA 3550    -4.05%     PPIV 44478.76    -0.05%     RMDEN09 98.5    1.55%     RMDEN10 98    0.2%     RZLV 44.13    -1.93%     STB 1018.27    0.5%     STBP 1121.15    1.19%     STIL 131.24    -0.75%     TEL 270    0%     TNB 13488.48    -0.09%     TPLF 1543.72    -3.93%     UNI 2361    -2.44%     ZILU 263.29    7.47%     ZPKO 2857    0.04%

Како работи државната фирма што ги има македонските аеродроми?

Објавено во: Економија 14 Септември, 2017

Сите приходи од продажба т.е. закуп и рента што ги имала лани стигаат за плати само за 4 месеци на вработените во АД „Аеродроми на Македонија“. Од камати фирмата лани имала приход од околу 150.000 евра и тие е 3 пати поголеми од приходите од продажба

АД „Аеродроми на Македонија“ остварила неполни 50.000 евра приходи од рента на деловен простор и од наем на системите за сигнализација на аеродромските писти, а инкасирала околу 150.000 евра од камати на орочени средства и државни записи, покажуваат финансиските извештаи на независната ревизија за 2016 година. Лани оваа државна компанија, чиј основен бизнис е да издава најголем дел од својот имот и средства на турската компанија ТАВ, годината ја завршила со загуба од работењето која надминува 2 милиони евра и тоа во најголема мерка заради амортацијата на нејзините материјални и нематеријални средства.

Трошокот за вработени е речиси три пати поголем од приходот од продажба!

Иако не паѓа во очи сепак многу е важно да се истакне дека сите приходи што компанијата „Аеродроми на Македонија“ ги има од издавање на деловен простор и системот за сигнализација ни од далеку не е доволен само да ги покрие платите на вработените во таа фирма. Без коменар ќе ги споредиме бројките: вкупните приходи од продажба изнесуваат 2,9 милиони денари ( при што 2,48 милиони денари се од закуп на деловен простор, а 0,4 милиони денари се од рента на системот за сигнализација на ародромските писти). На другата страна трошокот само за вработените е 8,76 милиони денари, а за другите две клучни ставки од оперативно работење: услуги со карактер на материјални трошоци и останати трошоци фирмата троши уште 5,2 милиони денари во минатата година.

Во билансот на успех на приходната страна компанијата книжи приходи од камати во износ од 13,74 милиони денари и тоа во суштина го покрива минусот од оперативното работење на компанијата.

Главен генератор на загубата за лани исто како и за 2015 година е амортизацијата на материјални и нематеријални средства која изнесува над 260 милиони денари за двете години односно 4,22 милиони евра. Од билансот на состојба евидентно е дека оваа државна компанија има вкупна загуба од 14,6 милиони евра.

Важно е за се истакне и тоа дека независната ревизија изразила мислење со резерва заради тоа што извештаите за 2014 и за 2015 година не биле ревидирани и заради тоа тие не можат да утврдат дали се потребни корекции во однос на искажаната загуба во билансот на успех и во нето паричните средства од оперативни активности.

Целиот извештај на ревизорите можете да го најдете на сајтот на Македонската берза на следниот линк http://www.mse.mk/mk/announcement/7/9/2017/aerodromi-na-makedonija-ad-skopje/financial-data-and-dividends

Во меѓувреме компанијата доби нови органи на управување, а новите членови на управниот одбор се: Виктор Петрушевски претседател, Мирјана Ќорвезироска – Димоска и Лидија Чоклевска.  


Можеби ќе ве интересира

ЕЛЕМ побара поевтинување на струјата

ЕЛЕМ побара поевтинување на струјата

ЕВН можеби нема да биде Универзален снабдувач со електрична енергија за домаќинствата

ЕВН можеби нема да биде Универзален снабдувач со електрична енергија за домаќинствата

Во 2018-та бесплатно ќе може да се полнат е-автомобилите во Македонија

Во 2018-та бесплатно ќе може да се полнат е-автомобилите во Македонија

Катлановска бања повторно проработи

Катлановска бања повторно проработи

(ГАЛЕРИЈА) СО СИЛНА ПРЕГРАТКА: Богов ја предаде гувернерската фотелја

(ГАЛЕРИЈА) СО СИЛНА ПРЕГРАТКА: Богов ја предаде гувернерската фотелја

Шапуриќ се сретна со европските и регионалните инженери

Шапуриќ се сретна со европските и регионалните инженери

(ВИДЕО) Ал Џезеира доби право да ги снима плантажите со канабис во Македонија

(ВИДЕО) Ал Џезеира доби право да ги снима плантажите со канабис во Македонија

Владата ќе воведе нови субвенции во авиосообраќајот

Владата ќе воведе нови субвенции во авиосообраќајот

ШТО ДА РАБОТАМ, КОГА ЌЕ ПОРАСНАМ: Професии кои носат најмногу пари во Македонија!

ШТО ДА РАБОТАМ, КОГА ЌЕ ПОРАСНАМ: Професии кои носат најмногу пари во Македонија!