17 Јули, 2018
0.3695
    ALK 8017.33    -0.83%     APTK 750    0%     AUMK 1803    2.97%     BESK 9530    -2.41%     BEST 1886    0%     FERS 59500    -2.09%     GRNT 821.15    -1.07%     KJUBI 1550    -0.06%     KMB 5057.09    -2.74%     MPOL 281    -2.77%     MPT 42987.44    -1.53%     OHB 6100    -0.13%     OKTA 4336.84    -0.55%     PPIV 44108    -3.06%     RMDEN16 95    -0.84%     RMDEN17 95.9    0%     RZUS 138.9    9.6%     STIL 127    -5.17%     TPLF 990.17    2.29%     TTK 981.88    -1.82%     UNI 2354    -1.92%     USJE 22002.14    -1.62%     VITA 8512    0.11%

Каква златна кокошка продаде НЛБ Банка ?

Објавено во: Економија 16 Април, 2018

„Нов пензиски фонд“ управува со половина милијарда евра пари на идни пензионери. Лани друштвото оствари добивка од 83 милиони денари што е 42,6 отсто од целиот приход остварен лани! НЛБ продаде фирма со акумулирана добивка од 301 милиони денари и со вкупни средства од 479 милиони денари. И секако, бизнис со голем растечки потенцијал

НЛБ „Нов пензиски фонд“ друштвото кое управува два пензиски фонда кои акумулураа околу половина милијарда евра досега, лани оствари вкупна нето добивка од 83 милиони денари, покажуваат официјалните податоци од извештајт на независната ревизија.

„Нов пензиски фонд“ лани ја зголемил вкупната добивка за 19,35 милиони денари односно за 30 отсто во споредба со 2016 година.Многу е значајно тоа што „Нов пензиски фонд“ лани имал вкупни приходи од 194,69 милиони денари. Тоа значи дека профитот на компанијата, која има регулиран бизнис чии приходни тарифи се утврдени од државата, изнесува 42,6 отсто од целиот приход!!! Ова е фантастичен сооднос на приход и добивка што може да го сонуваат многу компании кои работат на пазар. Од оваа перспектива навистина изгледа дека „Сава РЕ“ купила компанија – златна кокошка. Затоа што:„Нов пензиски фонд“ има акумулирана добивка од 301,5 милиони денари, има вкупни средства од 479 милиони денари и што е најважно за лани има профитна маргина од 40 отсто. А притоа зборуваме за регулирана дејност.

Како лани изработи „Нов пензиски фонд“?

Вкупните приходи на компанијата лани достигнале 194,69 милиони денари и се за 8,8 милиони денари повисоки од вкупните приходи остварени во 2016 година. Нејзините приходи се состојат од две ставки. Првата е надоместокот од придонеси и тој лани изнесува 85,5 милиони денари и пораснал за 0,65 милиони денари во однос на 2016 година. Надоместокот за управување пораснал за 9 милиони денари од износ од 109,2 милиони денари. Оваа тенденција на раст се очекува да продолжи и во иднина. 
Расходот за управување со фондовите лани изнесувал 56,6 милиони денари и тој пораснал за 4,8 милиони денари во однос на 2016 година. Тука најголема е ставката за провизијата т.е. надоместокот за МАПАС државниот регулатор на работата на пензиските фондови кој лани изнесува 25 милиони денари и е за 2,2 милиони денари поголем од 2016 година. Банката чувар т.е. „Комерцијална банка“ лани за чување на средствата на двата фонда со кои управува „Нов пензиски фонд“ наплатила 17,8 милиони денари односно 2,65 милиони денари повеќе од 2016 година. Меѓу позначајните ставки е и трошокот за маркетинг кој изнесува 10 милиони денари. Кога ќе се удри цртата компанијата има добивка од управување во износ од 138 милиони денари и таа е за 4 милиони денари повисока од 2016 година. 
Од финансиски приходи на своите средства друштвото остварило приход од 15 милиони денари и тоа е од камати на депозити и од камати на вложувања во хартии од вредност.

Здраво ги скастриле трошоците за клучниот менаџмент!

Друштвото лани ги намалило трошоците за вработените за 6,9 милиони денари до износ од 46,3 милиони денари. Многу е позначајно кратењето на трошоците за клучниот менаџмент. Тие лани изнесувале 16,55 милиони денари, а се намалени за 7,4 милиони денари во споредба со 2016 година. Ова позитивно влијаело на нето добивката која достигнала 78,3 милиони денари и пораснала за 13,9 милиони денари до однос на 2016 година. Вкупната нето добивка пораснала за 19,35 милиони денари до износ од 83 милиони денари.

Што е ново кај „Нов пензиски фонд“?

На 12 декември лани оваа компанија доби нов сопственик и тоа е словенечката компанија за реосигурување  „Сава РЕ“. Продавачи беа македонската НЛБ Банка Скопје и нејзината матична банка НЛБ Љубљана.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ИТАЛИЈАНЦИТЕ ПРИЗНАА: Вака веќе не оди, ги сакаме Русите

ИТАЛИЈАНЦИТЕ ПРИЗНАА: Вака веќе не оди, ги сакаме Русите

Се ближи светска криза - купувајте злато

Се ближи светска криза - купувајте злато

ДАЛЕКУ СМЕ ЗАД ЕВРОПЈАНИТЕ: За колку години можеме да ги стигнеме?

ДАЛЕКУ СМЕ ЗАД ЕВРОПЈАНИТЕ: За колку години можеме да ги стигнеме?

Како издржува ПИОМ: Пензиите од јануари до мај зависеле само од месечните позајмици од буџетот

Како издржува ПИОМ: Пензиите од јануари до мај зависеле само од месечните позајмици од буџетот

За што Македонец најчесто „дига“ кредит?

За што Македонец најчесто „дига“ кредит?

КРЕДИТИ КАЈ БАНКИ: Се задолжуваме за да го закрпиме животот

КРЕДИТИ КАЈ БАНКИ: Се задолжуваме за да го закрпиме животот

Македонија назначи преговарач во пристапните преговори со ЕУ

Македонија назначи преговарач во пристапните преговори со ЕУ

ЗА ОДМОР, СВАДБА, КРПЕЊЕ ФИНАНСИСКИ ДУПКИ: За што се бараат најмногу кредити?

ЗА ОДМОР, СВАДБА, КРПЕЊЕ ФИНАНСИСКИ ДУПКИ: За што се бараат најмногу кредити?

Колку позајмува Фондот за да ги исплати пензиите?

Колку позајмува Фондот за да ги исплати пензиите?