05 Декември, 2021
0.0277

КАРПОШ НАЈИНКЛУЗИВНА ОПШТИНА: Отворање прв центар за адолесценти, лица со аутистичен спектар и атипичен развој во Карпош

Објавено во: Македонија 26 Октомври, 2021

Денес, пред објектот на Амбулантата во Тафталиџе 1, Душко Весковски, кандидат за градоначалник на општина Карпош заедно со Виктор Исјановски – советник во Општина Карпош, одржаа средба со претставници од Здружението на граѓани „Во Мојот свет“ и родители на деца со аутистичен спектар и атипичен развој, каде разговарале за проектот – Прв центар за адолесценти и лица со аутистичен спектар и атипичен развој
во општина Карпош.

„За жал, аутизмот во нашата држава и општина е многу реален и може да погоди било кого. Тој претставува развојно  нарушување со неколку основни карактеристики: тешкотии во говорот, јазикот и невербалната комуникација, тешкотии во социјалната интеракција и тешкотии со внатрешниот говор. Но сепак, аутизмот е и повеќе од ова, повеќе од она што го читаме и гледаме во нашето опкружување или на социјалните мрежи. Аутизмот претставува начин на живот, секојдневно справување со предизвиците кои ги  носи, истрајност, многу љубов и поддршка од страна на семејството. Од овие причини, во мојот мандат како Градоначалник се обврзувам на територија на општина Карпош, поточно во неискористениот дел на објектот на Амбулантата во Тафталиџе 1, да се отвори Првиот Центар во Градот и Општината кој  ќе биде наменет за адолесценти и лица со аутистичен спектар и атипичен развој и поддршка на членовите на нивните семејства. Центарот ќе овозможи индивидуална работа и индивидуален третман за секој
корисник од страна на стручни лица, специјален едукатор и рехабилитатор, психолог и логопед, вели Весковски.Центарот ќе спроведува активности кои ќе им овозможат на адолесцентите со аутистичен спектар поголема социјализација, стекнување со животни и работни вештини кои им се потребни во секојдневните животни активности и кои ќе обезбедат нивна поголема самостојност. Центарот ќе биде опремен со дневен престој, прилагодена кујна, потоа соба за физички активности, соба за музички активности и соба за арт терапија.„Дополнително се обврзувам надворешниот простор околу Центарот да биде соодветно обезбеден, соодветно уреден со реквизити и помагала за терапевтски и физички активности  во надворешни услови за овие лица како и хортикултурно уреден. Овој Центар ќе го отвориме како одговор на барањето на голема група на родители кои имаат адолсценти со аутистичен спектар. Активноста ќе се спроведе врз основа на потпишаниот трипартитен Меморандум за соработка меѓу Министерство за здравство, Здравстен Дом – Скопје и Здружението на граѓани „Во Мојот свет“ – истакна Душко Весковски, каднидат за градоначалник на Општина Карпош.

Можеби ќе ве интересира

НАСЛЕДНИКОТ НА ЗАЕВ ЌЕ ГИ НАЗНАЧИ НОВИТЕ МИНИСТРИ: Моите денови се избројани, од премиерското место заминувам за 20-тина дена, кажа Заев

НАСЛЕДНИКОТ НА ЗАЕВ ЌЕ ГИ НАЗНАЧИ НОВИТЕ МИНИСТРИ: Моите денови се избројани, од премиерското место заминувам за 20-тина дена, кажа Заев

НЕ САМО ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БРАШНОТО, ЗЕЈТИНОТ, МЛЕКОТО...ЛИСТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРОШИРИ: Министерот Бектеши со ваква најава

НЕ САМО ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БРАШНОТО, ЗЕЈТИНОТ, МЛЕКОТО...ЛИСТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРОШИРИ: Министерот Бектеши со ваква најава

ВЛАДАТА НЕМА ДА ДОЗВОЛИ ПОГОЛЕМО ПОКАЧУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА ОД 20 ПРОЦЕНТИ ВО ТЕКОТ НА 2022: Што друго договорија Заев и Гаши

ВЛАДАТА НЕМА ДА ДОЗВОЛИ ПОГОЛЕМО ПОКАЧУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА ОД 20 ПРОЦЕНТИ ВО ТЕКОТ НА 2022: Што друго договорија Заев и Гаши

СЕГА ФИЛИПЧЕ ЌЕ СТАНЕ ПОГОЛЕМ ДРУГАР СО МЕНЕ, ЌЕ ИМАМЕ ПОВЕЌЕ ЗАЕДНИЧКО ВРЕМЕ: Ако новиот премиер не смета на него, јас сметам на него-Заев за Филипче како голем потенцијал

СЕГА ФИЛИПЧЕ ЌЕ СТАНЕ ПОГОЛЕМ ДРУГАР СО МЕНЕ, ЌЕ ИМАМЕ ПОВЕЌЕ ЗАЕДНИЧКО ВРЕМЕ: Ако новиот премиер не смета на него, јас сметам на него-Заев за Филипче како голем потенцијал

НОВОЗАРАЗЕНИ СО КОВИД 276 ГРАЃАНИ, ИМА ПЕТ ПОЧИНАТИ ПАЦИЕНТИ ЗА 24 ЧАСА: Последна ковид-статистика

НОВОЗАРАЗЕНИ СО КОВИД 276 ГРАЃАНИ, ИМА ПЕТ ПОЧИНАТИ ПАЦИЕНТИ ЗА 24 ЧАСА: Последна ковид-статистика

МАКЕДОНИЈА НЕМАЛА ПОДОБАР МИНИСТЕР ОД ФИЛИПЧЕ: Но, ако немав договор со Алтернатива, ќе немаше стабилност-Заев образложи зошто заминува Филипче од функцијата

МАКЕДОНИЈА НЕМАЛА ПОДОБАР МИНИСТЕР ОД ФИЛИПЧЕ: Но, ако немав договор со Алтернатива, ќе немаше стабилност-Заев образложи зошто заминува Филипче од функцијата

СО КАДРИ НА АЛТЕРНАТИВА ЌЕ СЕ РЕШАВА ЗДРАВСТВЕНАТА И ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА ВО МАКЕДОНИЈА: Нема вонредни избори со 64 пратеници Владата има стабилно мнозинство до 2024

СО КАДРИ НА АЛТЕРНАТИВА ЌЕ СЕ РЕШАВА ЗДРАВСТВЕНАТА И ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА ВО МАКЕДОНИЈА: Нема вонредни избори со 64 пратеници Владата има стабилно мнозинство до 2024

БЕКИМ САЛИ НА МЕСТОТО НА ФИЛИПЧЕ, ВИКТОР ИСЈАНОВСКИ-ЗАМЕНИК МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Фактор дознава неофицијално

БЕКИМ САЛИ НА МЕСТОТО НА ФИЛИПЧЕ, ВИКТОР ИСЈАНОВСКИ-ЗАМЕНИК МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Фактор дознава неофицијално

АПАСИЕВ ЗА РАСПРЕДЕЛБАТА НА МИНИСТЕРСКИТЕ МЕСТА: Некој со само четири пратеници добива три битни министерства

АПАСИЕВ ЗА РАСПРЕДЕЛБАТА НА МИНИСТЕРСКИТЕ МЕСТА: Некој со само четири пратеници добива три битни министерства