22 Ноември, 2019
0.0186

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2019

Македонска берза не ги објавила во законскиот рок податоците за работењето, потврдија од Комисијата за хартии од вредност (КХВ). Оттаму велат дека не повеле прекршочна постапка за друштвата кои ветиле дека ќе ја отстранат неправилноста, односно за тие кои не објкавиле податоци ама подоцна тоа го направиле, а ги имало повеќе. Со ова се потврдуваат информациите кои Фактор ги објави вчера. 

„Комисијата одлучи да заземе нов пристап и да не поведе постапка пред прекршочниот орган, но само за оние  друштва кои ќе ја отстранат утврдената неправилност по приемот на записникот од КХВ. Во оваа група во 2018 година влегоа вкупно 151 компанија. Имаше и друштва кои ги објавија податоците и документите  уште пред  да им биде доставен  записник од КХВ, меѓу кои е и Македонска берза АД Скопје, велат од Комисијата за хартии од вредност.

Од КХВ велат дека направиле надзор и дека се покажало оти најслаба алка се друштвата од слободниот пазар и почитувањето на  чл. 166 б од Законот за хартии од вредност. Според нивни информации бројките беа обесхрабрувачки, односно само 33,4 проценти ја исполниле обврската да објават податоци, 58 проценти воопшто, а останатите делумно. 

„КХВ преку различни модалитети (укажувања, телефонски повици, дописи, соопштенија во електронски медиуми) ги предупредува  друштвата да ги почитуваат законските прописи и да ги применуваат стандардите за добро корпоративно управување, со акцент дека во иднина нема да се толерира ненавременото исполнување на обврските од некој учесник да влијае врз транспарентноста,  која е еден од предусловите за стабилност и интегритет на пазарот на хартии од вредност. 

Оваа политика и пристап на КХВ дава резултат, па по спроведениот надзор оваа година, бројката на друштва кои ја исполниле обврската по член 166 б се искачи на 69,9 проценти.  12 проценти воопшто не го испочитувале член 166 б и за нив, како и за друштвата кои делумно ја исполниле обврската, во моментов се изготвуваат извештаи за сторен прекршок, додаваат оттаму. 

Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ ПРОПУСТИ КАЈ НЕКОЈА КОМПАНИЈА: Ќе се контролира како се чуваат државните нафтени резерви

ИМА ЛИ ПРОПУСТИ КАЈ НЕКОЈА КОМПАНИЈА: Ќе се контролира како се чуваат државните нафтени резерви

Извршители ја тероризираат пензионерката Надица: Казнета сум што не сакам да користам нешто уште од 2007

Извршители ја тероризираат пензионерката Надица: Казнета сум што не сакам да користам нешто уште од 2007

Џиновите од малата Виница лани направија приход од 124 милиони евра

Џиновите од малата Виница лани направија приход од 124 милиони евра

ДА СЕ РАБОТИ ПОМАЛКУ ОД 8 ЧАСА ДНЕВНО - Синдикатот бара европски услови, фирмите скептични

ДА СЕ РАБОТИ ПОМАЛКУ ОД 8 ЧАСА ДНЕВНО - Синдикатот бара европски услови, фирмите скептични

Кој заработува од сириската нафта?

Кој заработува од сириската нафта?

ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ, ПА ВЛЕЗ ВО АВТОБУС: Во Словачка работат 20.000 Срби, ова се условите

ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ, ПА ВЛЕЗ ВО АВТОБУС: Во Словачка работат 20.000 Срби, ова се условите

УЈП: Проверете си ги трансакциските сметки, следува исплатата на „Мој ДДВ“

УЈП: Проверете си ги трансакциските сметки, следува исплатата на „Мој ДДВ“

УТРИНСКИ ФОКУС: Кавадарци има седуммина величествени, кои се тие?

УТРИНСКИ ФОКУС: Кавадарци има седуммина величествени, кои се тие?

ЗА ХРАНА, СОКОВИ И ЧОКОЛАДИ - кои се „иноватори“ зеле државни пари

ЗА ХРАНА, СОКОВИ И ЧОКОЛАДИ - кои се „иноватори“ зеле државни пари