01 Август, 2021
0.0222

КХВ се сомнева дека ТЕ-ТО лажирал финансиски извештаи

Објавено во: Економија 05 Септември, 2019

Комисијата за хартии од вредност (КХВ) ги проверувала документите во гасната централа ТЕ-ТО  и утврдила дека има основи за сомнеж дека сметководителот и независните ревизори постапиле незаконски кога ги објавиле извештаите за работењето на друштвото. Фактор дознава дека контролата е завршена, но поради тоа што Комисијата нема други надлежности за случајот, ги известила другите органи за понатамошно постапување. Откриените сомневања на КХВ впрочем ги потврдуваат тврдењата и на акционери на доверителот во ТЕ-ТО,  Топлификација, кои тврдеа дека ТЕ-ТО ги лажирал финансиските извештаи, во време пред отворањето на стечајната постапка на друштвото. Ова беа и клучните нивни аргументи дека ТЕ-ТО впрочем ги оштети кога го заврши процесот. За овој случај веќе има и истрага која ја потегна Управата за финансиска полиција која поднесе кривични пријави до Јавното обвинителство за гонење на организиран криминал за неколкумина менаџери, нотарката и стечајниот во случајот поврзан со гасната централа ТЕ-ТО. Пријавите се за сомнеж за лажен стечај, злупотреба на службена положба и овластување но и перење пари во Македонија од трансакции за кои во Русија се водат истраги за криминал.

Според нивните сомнежи станува збор за испрани над седум милијарди денари или над 100 милиони евра. Финансискатаполиција потврди дека на ваков начин на Топлификација и е нанесена штета од над 720 милиони денари.

Доверителите и оштетени акционери тврдеа дека финансиските извештаи се лажирани, со што практично сега КХВ го потврдува тоа. Ова се случува во периодот по одлуката на Врховен суд од 2017 според која ТЕ-ТО АД Скопје, треба да исплати на Топлификација АД околу 6,3 милиони евра главен долг, а со камата околу 11,4 милиони евра.

„По правосилноста на одлуката на Врховниот суд ТЕ-ТО АД започнува со низа незаконски активности, а се со цел, преку лажен стечај да го спречи извршувањето на пресудата на Врховниот суд, што практично значи уништување на Топлификација АД Скопје, со неплаќање на над 34 милиони евра и да доведе до финансиски колапс на преку 2700 акционери –македонски фамилии што вложиле во хартии од вредност. Имено, со договор со главниот акционер во ТЕ-ТО АД, Битар холдингс лимитед (БХЛ) и ТЕ-ТО АД, се менуваат датумите на доспевање на заемите дадени од БХЛ во износ од 112 милиони евра, со што истите се прогласуваат за доспеани за 7 денови, иако во сите ревизорски извештаи за работењето на ТЕ-ТО АД од 2013 до 2017 година прецизно стои дека истите доспеваат за наплата во периодот од 2023 до 2032 година, тврдеа акционерите.

Допрва ќе се види како ќе се одвива случајот.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина