15 Август, 2018
0.2598

ЌЕ ИМА ЛИ КРАЈ НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ: Познато до кога треба да се донесе новиот закон за јавни набавки

Објавено во: Финансии 09 Јуни, 2018

Поголема транспарентност на постапките, поедноставни процедури и услови за реална конкуренција. Ова се само дел од предвидените промени кои се најавуваат со новиот закон за јавни набавки кој треба да биде донесен најдоцна до октомври .

Според најавите на Министерството за финансии законот ќе стапи на сила од наредната година.

Новиот закон за јавни набавки се очекува да ја врати Македонија на патот кон ЕУ а целта е да се добие современ закон што ќе ги имплементира досегашните позитивни искуства, но и ќе ги искорени негативните ефекти кои се видливи.

Министерот за финансии Драган Тевдовски на јавната дебата со институциите за Нацрт текстот за законот за јавни набавки кажа дека се предвидени нови постапки, нови алатки во делот на електронските јавни набавки, нови вредносни прагови за примена на Законот, но и зајакната контрола.

Преку јавните набавки годишно се троши една третина од буџетот и затоа вклучените страни сметаа дека сериозно треба да се вложи напор во барањето механизми за спречување на корупцијата и злоупотребите на парите.

Како дел од реформите претходно беше укинат Советот за јавни набавки бидејќи во пракса се покажало дека тоа што овој институт не ги дал очекуваните придобивки за олеснување на постапката за јавните набавки, туку бил кочничар преку кој се одолговлекувале постапките. 

Можеби ќе ве интересира

По колку пари од семејниот буџет трошиме месечно за кредити

По колку пари од семејниот буџет трошиме месечно за кредити

ПИШИ БРИШИ: Кој ќе го снема од избирачкиот список?

ПИШИ БРИШИ: Кој ќе го снема од избирачкиот список?

И годинава без раат: Расте бројот на блокирани сметки

И годинава без раат: Расте бројот на блокирани сметки

Нишлијата кој го продаде стартапот за 165 милиони евра открива како да го разработите бизнисот

Нишлијата кој го продаде стартапот за 165 милиони евра открива како да го разработите бизнисот

Колку девизи во куфер се пренесени преку граница?

Колку девизи во куфер се пренесени преку граница?

Сите мислеа оваа професија ќе исчезне, но денес таа носи 500 евра месечно

Сите мислеа оваа професија ќе исчезне, но денес таа носи 500 евра месечно

ЌЕ ВИ СЕ ЗАВРТИ ВО ГЛАВА ОД ПЛАТИТЕ НА СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ: Најплатениот заработува 1,4 милиони евра, а еве кој е тој

ЌЕ ВИ СЕ ЗАВРТИ ВО ГЛАВА ОД ПЛАТИТЕ НА СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ: Најплатениот заработува 1,4 милиони евра, а еве кој е тој

6,5 милиони евра за општините за инфраструктура и градинки-ќе се подобрат ли услугите?

6,5 милиони евра за општините за инфраструктура и градинки-ќе се подобрат ли услугите?

Рафајловски: Секој што прима девизи на сметка од роднини од странство ќе биде „сомнителен“ за државата

Рафајловски: Секој што прима девизи на сметка од роднини од странство ќе биде „сомнителен“ за државата