10 Август, 2020
0.0274

Ќе се доделат 210 таблети за ромски ученици

Објавено во: Мои пари 29 Јули, 2020

Здружението на граѓани Ромаверзитас, во соработка со тим лидерите на граѓанската иницијатива АВАЈА,ќе додели 210 таблети за ромски ученици во средно образование и 10 ГБ интернет во рамки на проектот „Ромаверзитас во ургентни ситуации,Се грижиме за вашето образование“ (Код на проектот MAC 133), финансиски поддржанод Ургентниот фонд на Ромскиот образовен фонд.

Целта на оваа интервенција е да обезбеди запишување во високото образование и намалување на веројатноста за напуштање на образованието на ромските средношколци, преку обезбедување услови и спроведување едукативни активности за средношколци кои учествуваат во програмата.


Таблетите ќе се дадат на користење на средношколци претежно од втора и трета година и лица кои ќе се запишуваат на факултет и ги исполнуваат критериумите. Родителот или старателот на корисникот потпишува договор за услугата и важи само за семејства во социјален ризик или семејства кои користат гарантирана минимална помош, за семејства со ниски приходи или домаќинства кои немаат соодветни услови и други смарт уреди.

Програмата, имплементирана од здружението на граѓани Ромаверзитас, ги вклучува овие средношколци во неколку едукативни активности, како што се туторство за упис и запишување во високо образование, онлајн курс за компјутери, кариерно советување и подготовка на план за користење на активните мерки за вработување и учество во обуки за градење вештини. Во овие активности ќе бидат вклучени половина од средношколците кои ќе добијат таблети.

Доделувањето таблети ќе биде во соработка со општините, директорите на средните училиште и структурите на АВАЈА овој начин, преку низа активности, ќе се поттикнува запишувањето во средното и високото образование, почитување на квотите за упис во рамки на уписните рокови, намалување на осипот во образованието предизвикани од неповолните услови со кои се соочува ромското население и кои што дополнително се отежнати од кризата предизвикана од КОВИД 19 и ќе го охрабрува учеството на средношколците во програмата за градење вештини во рамки на неформалниот колеџ спроведуван од Ромаверзитас.

Ромскиот Образовен Фонд преку поддршката која што ја дава на Ромаверзитас, како еден од главните донатори активно придонесува во развојот на млади успешни Роми (студенти и средношколци) спремни да бидат идните лидери кои ќе направат промени за Ромската заедница. 


Можеби ќе ве интересира

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

Telekom MK апликацијата постојано станува подобра

Telekom MK апликацијата постојано станува подобра

Galaxy Tab S7|S7+: нови Samsung таблети за работа и забава

Galaxy Tab S7|S7+: нови Samsung таблети за работа и забава

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Huawei започна со продажба на P40 Pro+ и на македонскиот пазар

Huawei започна со продажба на P40 Pro+ и на македонскиот пазар