04 Август, 2020
0.0181

Клучен момент во патувањето кон иднина без чад

Објавено во: Мои пари 14 Јули, 2020

Одлуката од светски реномираната Агенција за храна и лекови на САД да го стави IQOS (ајкос) на Филип Морис во категоријата производ со модифициран ризик ги предизвика научниците, иноваторите, здравствените лица и корисниците да зборуваат за важноста на таквата одлука. На веб-брифинг со претставници од медиумите, луѓето од компанијата одговорија на различни прашања во врска со одлуката на Американската агенција за храна и лекови. Со оваа одлука, несомнено се потврдува дека IQOS е фундаментално различен од цигарите и е многу подобар избор за возрасните пушачи кои целосно би се откажале од цигарите и би се префрлиле на IQOS. Според говорниците, возрасните пушачи сега имаат пристап до информации кои ќе им помогнат во изборот дали да се откажат од пушењето, или пак ако продолжат, да одберат подобар производ. Сепак, најдобриот избор останува, а тоа е целосно да се откажат од пушењето.

“Одлуката на Американската агенција за храна и лекови го прави IQOS првиот и единствен електронски производ со никотин што ќе добие статус на производ со модифициран ризик. Ова е историска пресвртница за јавното здравство и исто така, значаен чекор напред во нашата заложба да испорачаме иднина без чад од цигари. Одбележуваме клучен момент во патувањето што го започнавме пред повеќе од една деценија во нашиот центар за истражување и развој во Нојшател, Швајцарија”, вели потпретседателот за научни и стратешки комуникации, д-р Мојра Гилхрист.

Независниот преглед на научните студии кој го направи Американската агенција за храна и лекови зборува дека IQOS е фундаментално различен од цигарите, а овој заклучок следи на претходните заклучоци од другите водечки регулаторни и научни тела, вклучително во Велика Британија, Германија и Холандија, кои утврдија дека производот испушта пониски нивоа на штетни материи во споредба со цигарите.

“Сега другите регулатори треба да дејствуваат гледајќи ги научните докази внимателно и објективно. Мажите и жените кои пушат, не заслужуваат ништо помалку. Игнорирање на таков ветувачки производ - или третирање на истиот како цигара - едноставно не е опција поддржана од науката”, изјави д-р Мојра Гилхрист.

Филип Морис Интернешнал работи на оваа иновација во последните 15 години, инвестирани се милијарди долари во развој, повеќе од 400 научници и експерти за истражување и развој се ангажирани на создавањето подобри алтернативи за цигарите, кои им се достапни на сите кои инаку би продолжиле да пушат.

Одлуката е донесена врз база на сеопфатна наука и регулатива заснована на докази кои потврдуваат дека производите што содржат никотин подлежат на ризик, а можат да им помогнат на возрасните пушачи, брзо да се префрлат на подобри алтернативи и истовремено да се заштитат од несакани последици.

“Време е да ја примениме науката за креирање политики и да ја искористиме оваа огромна можност за јавното здравје”, додаде д-р Мојра Гилхрист и го заврши своето обраќање на медија брифингот.


Можеби ќе ве интересира

Првото издание на Flipbook Film Festival ќе се одржи од 7 до 9 август 2020 година во МКЦ

Првото издание на Flipbook Film Festival ќе се одржи од 7 до 9 август 2020 година во МКЦ

Извлечен среќниот добитник на автомобилот пежо 208 во големата наградна игра на Веро

Извлечен среќниот добитник на автомобилот пежо 208 во големата наградна игра на Веро

Една шолја какао на ден: Благодет за целиот организам

Една шолја какао на ден: Благодет за целиот организам

Кроација Oсигурување AД - Друштво за неживотно осигурување се закити со меѓународен Сертификат за квалитетно управување

Кроација Oсигурување AД - Друштво за неживотно осигурување се закити со меѓународен Сертификат за квалитетно управување

Намалување што не се пропушта: До -70% на колекција пролет/лето ‘20!

Намалување што не се пропушта: До -70% на колекција пролет/лето ‘20!

Зошто да се одлучите за премиум систем за греење и ладење?

Зошто да се одлучите за премиум систем за греење и ладење?

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева објавена во Шпанија

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева објавена во Шпанија

Синдициран заем од 72 милиони евра за финансирање на изградбата на East Gate Mall во Скопје

Синдициран заем од 72 милиони евра за финансирање на изградбата на East Gate Mall во Скопје

45 години икона: Porsche 911 Turbo

45 години икона: Porsche 911 Turbo