22 Октомври, 2019
0.0395

Кои се најбројните сезонци во Хрватска?

Објавено во: Финансии 29 Јули, 2019

Околу 23.000 странци работат во Хрватска, а секој втор е од Србија. 

9.722 српски граѓани имаат важечка дозвола за престој, и тие претежно работат во градежништво, додека сезонците работат во угостителството. 

Србите во туризмот работат како келнери, готвачи или аниматори. 

Лани од Хрватска се иселиле 40.000 луѓе, а во истиот период се доселиле 26.000. 

Лани земјата имала демографски минус од 13.000 луѓе. 

Можеби ќе ве интересира

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода