22 Април, 2019
0.0353

Кои се земјите кои најмногу трупаат злато?

Објавено во: Економија 11 Февруари, 2019

Во светот повеќе земји трупаат резерви со злато. 

Централните банки минатата година купиле 651 тони злато, што во однос на 2017 година е пораст за дури 74 отсто.

Најактивни пазари за купување на злато лани биле руската и турската централна банка кои купиле 273 тони, односно 51 тон злато. Однесување на руската централна банка се поврзува со планот таа институција додатно да ја намали изложеноста спрема доларот за да се амортизираат санкциите кои САД и европските сојузници ги воведоа кон Москва.

Побарувачката на централните банки за злато пораснала лани на највисоко ниво од 1971 година. 

На тој начин централните банки обезбедиле околу 34 илјади тони моментални резерви на злато, што претставува највисоко ниво на осигурување во последните 48 години, пишува Новац.хр.

„Купувањето злато ќе им помогне на банките да ги диверзифицираат своите девизи во време на политичка нестабилност и сигнализираат зголемена доверба во вредноста на златото“ – стои во анализата на Блумберг.

Цената на златото на светските пазари порасна во последните три месеци за девет отсто на 1.321 долари за унца.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите