05 Јуни, 2020
0.0283

КОЈ Е МИСТЕРИОЗНИОТ ИНВЕСТИТОР - Русија продаде дел од Газпром за три милијарди долари

Објавено во: Финансии 27 Ноември, 2019

Три милијарди долари, толку плати мистериозен купувач за да купи удел во сопствеништвото на рускиот нафтен гигант Газпром.

Како што јавуваат агенциите, за трезорските акции новиот инвеститор чиј идентитет засега е непознат даден е попуст од 11 отсто во однос на последната цена на тргување пред да биде затворена берзата.

Бидејќи станува збор за удел помал од 5 проценти, руската компанија со приватен и државен капитал нема обврска да објави ценовно чувствителна информација на Берзата во Москва.

Ова е втора слична блок трансакција откако претходно Гаспром продаде удел од 2,9% за 2,2 милијарди долари.

А податоците на Московската берза покажуваат дека во најновата трансакција акциите ги купил само еден купувач. Во Газпром не одговориле на прашањето на британската новинска агенција за коментар на информацијата за продажбата на акциите.

„Најважниот резултат на двете трансакции е во тоа што во новата акционерска структура се појавија нови акцинери со вкупно учество од 6,5 отсто“, пишува во соопштението до клиентите на Сбербанк.


Можеби ќе ве интересира

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!