24 Април, 2019
0.0261

Кој газда има месечна награда од 5.000 евра од својата фирма?

Објавено во: Економија 14 Септември, 2018

Миле Атанасов, сопственик на 90 отсто од акциите на штипската компанија „Макпромет“ на последното акционерско собрание изгласа одлука да добива 5.000 евра месечна награда од неговата фирма

Најголемиот акционер на штипски „Макпромет“, Миле Атанасов кој воедно е и претседател на Одборот на директори и негов неизвршен член ќе добива месечна награда од 5.000 евра од својата компанија. Ова е една од одлуките од последното акционерско собрание. „Макпромет“ и Атанасов се пример за транспарентност во работењето и објавувањето на своите одлуки кои се однесуваат на наградување на акционери и на менаџери на компании. За жал и по 20 години од македонската приватизација платите и наградите на главните менаџери кои често пати се и најголеми акционери се табу тема на македонската економија во сегментот на корпоративното управување. За жал досега на прсти се бројат менаџерите и акционерите кои транспарентно ги објавиваат своите плати или награди од компаниите кои ги поседуваат и управуваат.

„Макпромет“ е компанија што идната година ќе прослави 40 години постоење. Таа во својот состав има четири друштва кои се занимаваат со производство на кондиторски производи, производство на леб и бели пецива, графичка индустрија и трговија. Еден од најпознатите брендови на „Макпромет“ се мастиките за џвакање „Чунга лунга“.

Во состав на „Макпромет“ работат  две друштва: „Европа“ и „Илинден“ (двете се ДООЕЛ-и основани од „Макпромет“ и тие заедно со „Макпромет“ лани имаат остварено добивка по оданочување во вкупен износ од 174.000 евра според податоците од консолидираната финансиска состојба. Трите правни лица имаат вкупен приход од 6 милиони евра. 


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Царинска политика по мерка на бизнисот

Царинска политика по мерка на бизнисот

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

Ниските температури ги оставија радијаторите топли

Ниските температури ги оставија радијаторите топли