27 Мај, 2022
0.0249

Кој ја „закрпи“ УЈП со 9,5 милиони евра?

Објавено во: Економија 26 Јануари, 2022

Две скопски фирми регистрирани на иста адреса во Центар се меѓу трите најголеми должници за неплатени даноци. За ДДВ, данок на добивка и персоналец (три месеци по доспевање н.з.) не уплатиле вкупно 9,5 милиони евра. Најголем износ за неплатен ДДВ, поединечно гледано, должи државната компанија што стопанисува со шумскиот фонд „Национални шуми“ (поранешно „Македонски шуми“ н.з.)

Две скопски компании, регистрирани на иста адреса, се меѓу најголемите должници за даноци на најновата листа на УЈП достапна на следниот линк http://ujp.gov.mk/mk/otvoreni_povici/pogledni/519

Станува збор за две компании (друштва со ограничена одговорност) кои се регистрирани на иста адреса во скопската општина Центар на улицата Наум Наумовски – Борче број 87.

УЈП согласно своите законски овластувања и обврски објавува листа на должници на даночни долгови кои доспеале до крај на септември 2021 година, а не се платени до 31 декември 2021 година.

Најголем даночен должник кој своите даночни обврски (ДДВ, данок на добивка и персоналец по други основи) не ги платил 90 дена по доспевање е „МЛ Глобал Италу“ - фирма регистрирана за посредување во трговија со разновидни производи. Оваа компанија 90 дена должи 4,75 милиони евра на УЈП по три основи, а најголемо е учеството на неплатен ДДВ и изнесува 4,45 милиони евра.

На трето место на ранг листата на должници на данок се наоѓа Италмонд ДОО фирма регистрирана за трговија на големо со дрва, градежни материјали и санитарна опрема. И ова друштво со ограничена одговорност е регистрирани на истата адреса во општина Центар на улица Наум Наумовски – Борче бр. 87. Ова друштво должи даноци во вкупен износ од 4,54 милиони евра кои доспеале, а се неплатени 90 дена. Во структурата најголемо е учеството на ДДВ-то со 4,4 милиони евра.

Според официјалните податоци, за подмирување на долгот спрема УЈП солидарно одговараат сите субјекти во поврзаното лице.

Во тројката најголеми должници е и државното претпријатие за стопанисување со шумите „Национални шуми“ (поранешно „Македонски шуми“). Оваа државна компанија само по основ на неплатен ДДВ (повеќе од 30 дена од доспевање на даночниот долг) должи 4,75 милиони евра.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

ЈСП објави оглас за 50 возачи

ЈСП објави оглас за 50 возачи

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”