20 Октомври, 2019
0.0179

Кој ќе ги плати банкарските услуги за повратот на ДДВ?

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2019

Управата за јавни приходи (УЈП) не инсталирала нов информатички систем, туку за повратот на 15 отсто од ДДВ кој треба да почне од први јули, само го надградила постојниот систем. Од УЈП за Фактор велат дека надграден е со систем за евиденција на фискалните сметки поднесени од граѓаните, но исто така биле прилагодени и постојните системи за авторизација на корисниците на информатичкиот систем на УЈП.

Фактор праша колку чини прилагодувањето на хардверот или софтеворот, а од УЈП велат дека била искористена постојната хардверска инфраструктура. Сепак одговараат дека во првата година овој проект за одредени сегменти ќе ја чини државата над 76 илјади евра.

„Целокупната услуга во смисла на проектирање и инсталација на новиот систем, изработката на корисничките апликации за iОS, Android, WindowsiLinux, изработката на веб апликација како и едногодишното одржување чини 4,7милиони денари, одговорија од УЈП.

За да им ги врати парите од повратот по основ на собрана сума од фискалните, државата треба да плати и банкарски услуги. Парите ќе легнуваат на сметките на граѓаните, но од УЈП велат дека тој трошок е незначителен. За точна сума упатуваат на одговори од Министерството за финансии.

„Во врска со трошокот по основ на банкарски услуги за префрлање на сметки на регистрираните физички лица за враќање на 15 проценти од ДДВ, ве информираме дека, наведениот трошок беше земен предвид при реализација на овој проект. Во тој контекст ве информираме дека станува збор за незначителен износ, а за прецизната сума може да се обратите до Министерство за финансии, од каде ќе се врши фактичката исплата на 15 отсто од ДДВ коешто ќе се враќа на граѓаните, велат оттаму.

Преку апликацијата која веќе е креирана ќе се прифаќаатфискални сметкисметки издадени од 1. јули 2019година.

Според најавите и предлог законот за враќање на 15 отсто од ДДВ, можност за поврат на дел од овој данок ќе имаат сите граѓани кои имаат наполнети 15 години. Сите ќе треба редовно да ги земаат фискалните сметки на продажните места, а потоа да ги скенираат преку мобилен телефон.

Владата очекува на ваков начин кон граѓаните да се вратат 50 милиони евра.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот