21 Септември, 2019
0.0228

Малите компании ќе бидат конкурентни на огласот за премии за изградба на фотоелектрани

Објавено во: Економија 10 Јуни, 2019

Првиот јавен тендер за изградба на фотоволтаични електрани на државно земјиште денеска беше презентиран пред потенцијални инвеститори од страна на заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев.

Вицепремиерот истакна дека нема комплицирани услови за учество на тендерот, само заинтересираните инвеститори ќе треба да ги испочитуваат Законот за јавни набавки, фирмата да има бонитет , да има позитивен биланс, да не се осудувани.

„Единствен услов е минималниот премиум, односно најмала поддршка што ќе ја бараат од државата. Парцелите се од 10 мегавати, 2 мегавти еден мегават. Државата ќе ги заврши сите административни работи за да не губат време фирмите и ќе го пренамени земјиштето во градежно. Фирмите ќе треба да направат основен проект и еколошки елаборат. Цената на приклучокот, разговаравме со ЕВН да биде 20 до 30 илјади евра, за да не преговараат секој поединечно од инвеститорите“, истакна Анѓушев.

Тој исто така, потенцираше дека малите компании ќе може да учествуваат во овие инвестиции, и ќе бидат сосема конкурентни, бидејќи, сите фирми кои сакаат да учествуваат за државно земјиште на кое е планирано да се произведува 1 или 2 мегавати, нема да можат да учествуваат оние компании кои сакаат да инвестираат за 5 или 10 мегавати.  Или како што вели тој, доколку имате два стана можете да ги ставите под хипотека и да учествувате на тендерот. 

Отворањето на понудите од јавниот оглас за доделување премии за изградба на фотоволтаични електрани на државно земјиште за вкупно 35 мегавати,ќе биде јавно со присустви на медиуми во Клуб на пратеници, најави вицепремиерот.  Од овие 35 мегавати, 25 MW  на земјиште во Азамбагово, кај Свети Николе и 10 MW во Манастирец, на териоторијата на Македонски брод.

Вицепремиерот за овој тендер смета дека нема да се надминат 4 милиони евра годишно, средства кои ќе се одвојат од буџетот. Но, тој очекува да се побарат помали премиуми.

На тендерот може да се јават и домашни и странски компании.

 

Фото You tube

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра