14 Јуни, 2021
0.0209

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

Објавено во: Економија 14 Мај, 2021

Иван Туџаров, првиот човек на Реплек е продавачот на 300 акции во друштвото. Тој ги продаде во две блок трансакции на берза, една во средата, другата во вторникот. Со продажбата впрочем оттуѓи 1,16 порценти од вкупните акции на Реплек, а за нив купувачот му платил над 27 милиони денари односно речиси 440.000 евра.

Станува збор за 300 акции кои Туџаров ги продава по турбулентните случувања во друштвото и акционерското собрание на кое тој остана на челната позиција во фармацевтската компанија. Денеска за промената извести и на берза

Иван Туџаров, Претстедател на Управниот Одбор на Реплек АД Скопје, изврши продажба на 300 обични акции со блок трансакции, издадени од Реплек АД Скопје, и по промената вкупниот број на акции кои ги поседува во Реплек АД Скопје изнесува 2.603 обични акции. 

Инаку во првата блок трансакција продаде 200 акции или 0,77 отсто од друштвото по 90.133 денари за акција, а во втората 100 акции кои се 0,39 проценти од акциите на Реплек - една акција во блокот беше 90.000 денари. 

Пред промените, долгогодишниот директор Иван Туџаров поседуваше 11,2 отсто обични акции во Реплек. Друштво за трговија и услуги Ситко Антонио Доел имаше 6,1 отсто, Сава Пензиски фонд 6,4 проценти. Владимир Пецовски поседува 5,79 од акциите, Душан Пецовски 11, 92 проценти, а Славица Туџарова 11,57 отсто.

Како што пишувавме, Реплек беше турбулентно друштво во претходниот период по одржувањето на првата седница на акционерското собрание на 8 април годинава. Извесни несогласувања меѓу акционерите резултираа и со раст на цената на акциите за двоцифрен процент, но по одржувањето на продолжението на акционерското собрание и изгласувањето на довербата на Иван Туџаров на раководната позиција, побарувачката за акциите немаше таков интензитет. Практично од 19 април немаше тргување со акциите на Реплек на пазарот. Тоа може да се толкува и како обид пред седницата некои акционерии да купувале за да имаат влијание во гласањето. Сега останува нејасно зошто и покрај битката Туџаров ги продава акциите.

А.Т. 

Можеби ќе ве интересира

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна