31 Јули, 2021
0.0288

Кој на своите бензиски пумпи направи профит од 2,3 милиони евра за три месеци?

Објавено во: Економија 27 Октомври, 2020

„Макпетрол“ за три месеци во ек на летната туристичка сезона со четири затворени граници од вкупно пет успеа да оствари приход поголем од 72 милиони евра и профит од 2,3 милиони евра

Најголемата домашна компанија за малопродажба на нафтени деривати во третиот квартал оствари профит од 2,3 милиони евра и тоа е за 1,5 пати повеќе од добивката во првите шест месеци годинава. Ова се официјалните резултати на „Макпетрол“ објавени на берзата кои видно ќе ја вратат довербата и ќе ги окуражат акционерите на таа компанија. Очигледно дека сезоната на годишни одмори и покрај корона ограничувањата беше добра затоа што донесе значајна мобилност.

Вкупниот приход на „Макпетрол“ за првите девет месеци годинава изнесува 3,8 милиони евра и покрај тоа што е за 61 отсто понизок од лани во последните три месеци покажува значајна тенденција на опоравување.

Приходот на „Макпетрол“ за 92 дена (периодот јули, август и септември) изнесува 72,8 милиони евра и пораснал значајно во споредба со просекот по квартал за првите шест месеци годинава. И ова е знајачна вест генерално за нашата економија затоа што зголемената мобилност значи и поголеми приходи за компаниите што секако е еден од условите за подобрување на состојбите што ги предизвика актуелната криза предизвиката од корона пандемијата која особено во вториот квартал годинава влијаеше многу негативнот на целата економија.

Вкупните приходи на компанијата за првите девет месеци годинава изнесуваат 201 милиони евра и тоа во споредба со истиот период лани изнесува пад од 27 отсто. Оперативните расходи во овој период (првите девет месеци) изнесуваат 200 милиони евра и тие се за 25 отсто пониски од истиот период лани. Оперативната добивка на компанијата за овој период изнесува 3,1 милиони евра и таа е за 67 отсто пониска од истиот период лани. Благодарение на позитивната разлика меѓу финансиските приходи и финансиските расходи оваа компанија ја зголеми оперативната добивка за 939.000 евра.

Повеќе податоци за првите шест месеци од работата на „Макпетрол“ и влијанието на корона кризата можете да најдете на следниот линк https://faktor.mk/koronata-ne-go-zapre-makpetrol-kolkava-dobivka-napravi-najgolemiot-trgovec-na-malo-so-dizel-i-benzini

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина