24 Мај, 2019
0.0223

Колегата на градоначалникот Богдановиќ од Сараево во посета на општина Центар

Објавено во: Мои пари 13 Март, 2019

Денеска, делегација на Општина Центар, Сараево (Босна и Херцеговина), предводена од Градоначалникот Неџад Ајнаџиќ пристигнa во официјална тридневна посета на Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ.

Посетата на Градоначалникот на Центар, Сараево Неџад Ајнаџиќ е прва од ваков тип, по потпишувањето на Меморандумот за сорабока помеѓу двете општини, мината година во март, кога Градоначалникот Саша Богдановиќ ја посети Општина Центар, Сараево.

За време на својот престој, Градоначалникот Саша Богдановиќ и Градоначалникот Неџад Ајнаџиќќе остварат неколку формални средби на кои е предвидено да се разгледаат можностите за продлабочување на меѓусебната соработка помеѓу двете општини, размена на искуства и реализација на проекти од заеднички интерес.

Областитеза соработка за кои ќе разговараат двајцата градоначалници се во насока на регионален економски развој преку зајакнување на локалните самоуправи и меѓуопштинска соработка, соработка во образованието преку размена на најдобри практики и размена на ученици и наставнички кадар, Евроинтеграции на Западен Балкан-Придонес и Бенефит за локалните самоуправи, како и зголемено регионално користење на ЕУ фондови. Дополнително градоначалниците ќе разговараат и за развој на локалниот туризам, со посебен акцент на старите чаршии во Скопје и Сараево.

Во рамките на посетата, предвидено е и разгледување на новото основно училиште во населбата Капиштец, прошетка низ центарот на Скопје и старата скопска чаршија.


Можеби ќе ве интересира

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

Според какви обичаи работи новиот паркинг во Скопје!?

Според какви обичаи работи новиот паркинг во Скопје!?

Уличниот дефект во Чаир е решен

Уличниот дефект во Чаир е решен

Дефектот на ул.4-ти Јули бб е саниран

Дефектот на ул.4-ти Јули бб е саниран

Дефектот на ул.Палмиро Толати е саниран

Дефектот на ул.Палмиро Толати е саниран

НЛБ Банка - носител на признанието „Компанија ориентирана кон луѓето“

НЛБ Банка - носител на признанието „Компанија ориентирана кон луѓето“

Дефектот на ул.Титовелешка е саниран

Дефектот на ул.Титовелешка е саниран

Рекордни 10.000 продадени примероци од „Нашиот пат“!

Рекордни 10.000 продадени примероци од „Нашиот пат“!

Актуелните проекти на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија тема на разговор меѓу Азески и Мартенс

Актуелните проекти на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија тема на разговор меѓу Азески и Мартенс