05 Февруари, 2023
0.0224

Колкави плати даваат нашите банки и која плаќа најдобро?

Објавено во: Економија 07 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

„Фактор“ обработи податоци за седум домашни деловни банки за кои има јавно-достапни податоци затоа што нивните акции котираат на нашата берза. Сите банки кои се рангирани се грижат за своите вработени и нивните примања за првите девет месеци пораснале до 8%. Најдобро, иако е мала предноста, плаќа НЛБ Банка, а најголем раст на трошоци за своите вработени имаат Комерцијална банка и ТТК Банка

Деловните банки во земјава имаат имиџ на едни од најдобрите работодавачи. Така е и годинава затоа што официјалните податоци достапни на берзата покажуваат дека, освен што имаат зголемени добивки, банките вложуваат повеќе пари и во нивните вработени.

„Фактор“ анализираше податоци за седум деловни банки чии акции котираат на Официјалниот пазар на берзата. Во билансите за успех за првите девет месеци кои ги објавуваат банките распложливи се трошоците за вработените. Во тие ставки се содржани трошоците за нето плати и за придонеси, а во многу мала и занемарлива мерка и евентуални трошоци за отпремнини или пензионирање.

Сите седум банки во првите девет месеци годинава покажале зголемено ниво на грижа за своите вработени изразено преку зголемените трошоци за нив.

Подолу се податоците за сите седум банки чии акции котираат на берза и за кои има официјални податоци извлечени од најновите биланси на успех.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен

ШВАЈЦАРСКИОТ ГИГАНТ ГИ КРЕВА ЦЕНИТЕ: Слатките задоволства поскапо ќе ги купуваме

ШВАЈЦАРСКИОТ ГИГАНТ ГИ КРЕВА ЦЕНИТЕ: Слатките задоволства поскапо ќе ги купуваме

НЕДЕЛЕН БУЏЕТ ЗА ХРАНА ОД 1 МИЛИОН ДОЛАРИ, на најголемиот крузер на светот се прават повеќе од 30.000 оброци дневно

НЕДЕЛЕН БУЏЕТ ЗА ХРАНА ОД 1 МИЛИОН ДОЛАРИ, на најголемиот крузер на светот се прават повеќе од 30.000 оброци дневно

СТОПАНСКАТА КОМОРА Е ГОРДА НА ГОЦЕ КАМЧЕВ, РЕГИОНАЛНИОТ БИЗНИС ЛИДЕР

СТОПАНСКАТА КОМОРА Е ГОРДА НА ГОЦЕ КАМЧЕВ, РЕГИОНАЛНИОТ БИЗНИС ЛИДЕР

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЕ ПРИВЛЕЧЕНИ ОД КИНЕСКИОТ ПАЗАР - Кина на ново ниво во искористувањето на странските инвестиции

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЕ ПРИВЛЕЧЕНИ ОД КИНЕСКИОТ ПАЗАР - Кина на ново ниво во искористувањето на странските инвестиции

Почина Гоце Камчев, основач и претседател на „КАМ маркет“

Почина Гоце Камчев, основач и претседател на „КАМ маркет“

По Србија, уште една балканска земја откри наоѓалишта на злато

По Србија, уште една балканска земја откри наоѓалишта на злато

„Макпетрол“: пазарот со гас е одамна либерализиран, сегашните тендери се фарса

„Макпетрол“: пазарот со гас е одамна либерализиран, сегашните тендери се фарса

БЕСИМИ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ПОВИСОКА ПЛАТА ЗА СВОИТЕ ВРАБОТЕНИ - еве каде ќе го бара „чарето“

БЕСИМИ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ПОВИСОКА ПЛАТА ЗА СВОИТЕ ВРАБОТЕНИ - еве каде ќе го бара „чарето“