19 Ноември, 2018
0.4069
    ALK 8249.6    0%     CEVI 1000.65    0.06%     GRNT 824.44    -0.12%     KMB 5248.77    -0.75%     MERM 1999    -1.09%     MPT 48858.85    -1.15%     MTUR 5000    0%     NEME 1250    0%     OHB 6700    -0.74%     RMDEN14 96.4    0.1%     RMDEN17 96.6    0.1%     RZLE 21    31.25%     SBT 2151    -9.06%     STB 1287.47    0.1%     STBP 1255    0.08%     TETE 2430.04    -2.72%     UNI 2301    -1.16%     VITA 9200    0.12%

Колку чини одржувањето на Арената

Објавено во: Економија 14 Септември, 2018

Договори за набавка вредни 26,4 милиони денари или над 400.000 евра треба да склучи годинава АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор, сите за потребите на Национална арена Филип II Македонски. Овие пари се наменети најмногу за одржување, за чување и адаптација на стадионот. Треба да се обележува теренот, да се набават уреди за заштита одптици, рефлектори, да се одржат системите за прскање на тревата. Годишниот план за 2018 засега е делумно спроведен и се реализира според предвиденото.

За најголемиот национален фудбалски стадион потребни се трансформатор на јужната трибина кој треба да чини 700.000 денари, боја за одбележување на тревниот терен за 140.000 денари, но и бусен за 1,2 милиони денари. Околу 600.000 денари ќе чини прихрана и заштита на тревната површина, а тресет и песок за површината еден милион денари. Според планот уреди за заштита од птици ќе чинат 900.000 денари, а ангажирање на механизација и машини за одржување на играчката површина 6 милиони денари, а нивното оддржување  600.000 денари.

Сепак требало да се набавии проектна документација за адаптација на подтрибинскиот простор на источна трибина за милион денари, а да се одржи ауди системот 1,2 милиони денари.

Рефлекторски систем чини 2.800.000, видео бимови 3.000.000, систем на билети 600.000, контролни прегледи потребни за добивање на сертификат за безбедност 300.000, одржување на инсталациите за прскање со вода на теренот 2.500.000, одржување на инсталациите за греење на теренот 1.000.000, одржување на водоводни, противпожарни и фекални пумпи 900.000 денари, одржувањето на резервниот генератор на струја за евентуално кога ќе има прекин во поврзувањето со мрежата 1.800.000, одржување на роло врати 300.000, 

Според електронскиот систем за јавни набавки, склучени до сега се само два договори за одржување на системот за евиденција на билети и контрола на безбедноста за добивање сертификат, со еднаква сума на плаќање според годишниот план. Избрани се најдобри понудувачи за одржување на рефлекторите, во тек е огласот за сервисирање на видео бимовите, а во моментов нема закажано некоја аукција.

Заеднички трошоци со другите објекти на претријатието треба да бидат одржување на дизел агрегатски постројки 1.200.000 денари, одржување хигиена 5.000.000 денари, одржување на громобраните 500.000 денари. 

Во делот на јавни набавки на работи предвидени се 30.000.000 денари за адаптација на подтрибинскиот простор на источна трибина, но засега нема најава за такво нешто во системот за јавни набавки.

Последен достапен извештај за билансот е за годината 2016-та и во категоријата на приходи стадионот заедно со паркинзите на претпријатието му донеле 58,2 милиони денари прилив.


Можеби ќе ве интересира

Анѓушев и Бектеши на Виенскиот економски форум: Регионалната економска област ќе ги заживее економиите на сите држави од Западен Балкан

Анѓушев и Бектеши на Виенскиот економски форум: Регионалната економска област ќе ги заживее економиите на сите држави од Западен Балкан

Манчевски: Тој што не работи нема што да бара во администрацијата

Манчевски: Тој што не работи нема што да бара во администрацијата

Пробиен најдолгиот тунел во историјата на Македонија

Пробиен најдолгиот тунел во историјата на Македонија

Во Германија касиерка со плата од 1.300 евра се смета за сиромашна

Во Германија касиерка со плата од 1.300 евра се смета за сиромашна

ММФ: Да се зголеми старосната граница за пензионирање во Македонија

ММФ: Да се зголеми старосната граница за пензионирање во Македонија

Која институција ќе добие најголема инјекција од буџетот за 2019?

Која институција ќе добие најголема инјекција од буџетот за 2019?

„Македонска пошта“ не сака да се демонополизира, бара одложување

„Македонска пошта“ не сака да се демонополизира, бара одложување

Буџет 2019: Поголеми даноци, а вивнуваат приходите од такси и глоби

Буџет 2019: Поголеми даноци, а вивнуваат приходите од такси и глоби

Државата проценува колку да му плати на „Макпетрол“ за да си оди од ГА-МА

Државата проценува колку да му плати на „Макпетрол“ за да си оди од ГА-МА