23 Мај, 2019
0.0398

Колку македонски мировници ќе завршат во мисиите во Авганистан, Либан и БиХ?

Објавено во: Македонија 15 Март, 2019

Македонската армија се подготвува за три нови мировни мисии во странство, а Министерството за одбрана веќе донело одлука за распределба на војници во три странски операции. Според предлог одлуките поднесени од министерката Шекеринска најголем контигент од 41 војник на АРМ ќе заврши во Авганистан, каде повеќето од нив ќе имаат задача да дадат асистенција на командата на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул.

Македонските војници во Авганистан ќе бидат распоредени на следниот начин, по три штабни старешини на Армијата, во Главната Команда на мисијата во Кабул, за период од 6 месеци, 25 припадници на АРМ во Единицата за заштита на силите на Главната оперативна команда во Кабул, исто така за период од 6 месеци, како и 13 штабни старешини на Армијата, во Командата за обука, советување и асистирање во Кабул, за период од 6 месеци.

Финансиските трошоци за плати и надоместоци на плати на припадниците на Армијата за време на извршувањето на мировната операција во Авганистан, ќе бидат на товар на Министерството за одбрана, додека пак трошоците за транспорт, сместување и исхрана ќе ги обезбедат партнерските земји.

Северна Македонија свое учество има и во мировната мисија во Либан под водство на Обединетите нации која е постојана. Таму мирот ќе го одржуваат тројца македонски војници, еден штабен офицер во Здружениот оперативен центар на мировната операција за период од 12 дванаесет месеци и двајца штабни офицери во Командата на здружените наменски сили на Армијата на Република Италија - Сектор „ЗАПАД“, за период од 6 месеци. Финансиските трошоци за плати и надоместоци за време на извршувањето на мировната операција, ќе ги обезбеди Министерството за одбрана, а трошоците за транспорт, сместување и исхрана се на товар на ООН и Италија.

Продолжува и праксата на испраќање на припадници на македонските вооружени сили и во БиХ која е во нашето непосредно окружување, а станува збор за кадри од воздухопловството. Во мисијата АЛТЕА е предвидено да биде испратен еден припадник на АРМ на позицијата штабен офицер во Команда на ЕУФОР „АЛТЕА“, за време од 6 месеци. Трошоците за плати, надоместоци, логистика, како и за подотовка и организација паѓаат на товар на Министерството за одбрана.

Верификација на предлог одлуките на Министерството за одбрана треба да биде дадено и од страна на Собранието, за што веќе се одржа седница.

Одлуките беа ставени на дневен ред пред пратениците кои позитивно се изјаснија со што Северна Македонија ќе продолжи да дава свој придонес во мировните мисии предводени од стратешките партнери и сојузници, како од НАТО, така и од ООН и ЕУ.

По завршувањето на учеството во мировната операција, Владата на Република Северна Македонија е должна да поднесе извештај пред Собранието.

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

Богоевски: Благодарам на честа, овие две години да ви служам вам и на нашата држава

Богоевски: Благодарам на честа, овие две години да ви служам вам и на нашата држава

Доколку бил на местото на Крсто Мукоски ќе поднел оставка

Доколку бил на местото на Крсто Мукоски ќе поднел оставка

Фонтаните во централното градско подрачје се чистат и подготвуваат

Фонтаните во централното градско подрачје се чистат и подготвуваат

Јавноста ќе има увид за тоа колку троши Пендаровски

Јавноста ќе има увид за тоа колку троши Пендаровски

Функционер на ВМРО-ДПМНЕ удрил лекар во Прилеп

Функционер на ВМРО-ДПМНЕ удрил лекар во Прилеп

Заев по оставката на Богоевски: Човек што си ја сака земјата до небото

Заев по оставката на Богоевски: Човек што си ја сака земјата до небото

Савески: Павле требаше да знае дека кој со ѓаволот тикви сади...

Савески: Павле требаше да знае дека кој со ѓаволот тикви сади...

Груби: Жал ми е за Богоевски и за неговиот близок член од семејството

Груби: Жал ми е за Богоевски и за неговиот близок член од семејството

Јовески верува дека Интерпол ќе ја објави потерницата за Груевски

Јовески верува дека Интерпол ќе ја објави потерницата за Груевски