22 Октомври, 2019
0.0166

Колку милиони евра поврат на ДДВ инкасираа фирмите за седум месеци

Објавено во: Финансии 05 Август, 2019

236,4 милиони евра поврат на ДДВ е сумата која фирмите ја инкасирале во првите седум месеци годинава.

Ова го покажуваат податоците на Министерството за финансии од каде велат дека во проценти тоа изнесува 14,5 остсто споредбено со минатата година.

-Извршен е поврат на ДДВ кон фирмите за 30 милиони евра повеќе во однос на лани а токму тоа е доказ дека имаме зголемена наплата на даночните приходи, дека ликвидноста е во најдобар ред и со тоа навремено се сервисираат сите обврски-потенцира заменик министерката за финансии Елези.

Таа додава дека со редовниот и неселективен поврат на ДДВ се подобрува ликвидноста на фирмите. 

Можеби ќе ве интересира

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода