22 Септември, 2019
0.0170

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Објавено во: Економија 23 Август, 2019

Расте бизнисот на најпознатата македонска агенција која посредува за работа на брод „Коузон“. Лани нејзиниот приход достигнал 387.000 евра и во споредба со 2017 година е поголем за 63 отсто. Ова е резултат пред се на зголемиот интерес за работа на брод на млади луѓе од земјава кои решиле среќата да ја побараат преку работа на крузерите

Работата на брод за крстарење е многу популарна кај младите во земјава. Привлечени од можноста за добра заработка од бакшиж и да видат предели кои биле привилегија на богатите слоеви на западните општества многу млади одлучуваат да заминат и да си ја пробаат среќата за популарните крузови кои крстарат по топлите мориња, тропските краишта, но и на океански тури.

Македонската компанија „Коузон“ подолго време е најпозната домашна агенција што посредува за вработување на брод. Во базата на Централниот регистар има две такви компании од кои едната има седиште во Скопје,а друга во Прилеп. Скопската компанија е регистрирана како приватна агенција за вработување „Коузон вработување“ и лани таа имала 387.000 евра и во споредба со 2017 година тие се поголеми за 63 отсто. Очигледно дека лани напливот на кандидати за работа на брод бил поголем во споредба со претходната година.

Билансот покажува дека компанијата за своето работење имала расходи од 363.000 евра и тие растеле пропорционално со растот на приходите односно се зголемени за 63 отсто во однос на претходната година.

Оваа компанија лани ангажирала 8 вработени и остварила добивка од 21.500 евра. Главнината и резервите на компанијата лани достигнале 140.000 евра и во споредба на 2017 година се поголеми за 18 отсто.

Прилепската фирма „Коузон“, регистрирана за производство, трговија услуги и туризам лани за разлика од скопската бележи мал пад на приходите за 8 отсто. Приходот е 215.000 евра. Паралелно со тоа се намалиле и расходите на компанијата за 8 отсто и изнесувале 210.000 евра. Оваа компанија вработува 10 лица, а лани остварила добивка од 4.000 евра.

Од податоците достапни на интернет страницата на „Коузон“ може да се прочита дека компанијата работи од 1997 година и дека има мрежа канцеларии Србија , Хрватска , Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарија, Турција , Албанија, Словачка, Чешка, Тунис и Катар.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра