17 Јуни, 2019
0.0187

Колку пари вртат адвокатите кои бранат обвинети од СЈО?

Објавено во: Економија 15 Декември, 2018

Познати, искусни, млади, амбициозни ... сите адвокати и сите здружени против СЈО во одбрана на врхушката на ВМРО-ДПМНЕ во судски случаи кои се во фокус на домашната јавност. Колку пари лани свртеле и колку заработиле адвокатите од „Апостолски“, „Интер Партес“, „Давидовиќ и Јанковиќ“, Боро Тасевски, Дукоски и Сања Алексиќ? Ќе се справат ли со тешката артилерија на СЈО кој има тројно поголем буџет од сите нив заедно?

Кривичните судски  процеси кои СЈО ги води против поранешниот врвен естаблишмент на ВМРО-ДПМНЕ се во фокусот на јавноста подолго време, а и ќе останат во центарот на јавното интересирање уште долго време. „Фактор“ во својата мисија да биде објективен, уникатен, различен и да отвори нови аспекти и агли на гледање направи обид да ги спореди финансиски двете спротивставени страни кои ги кршат копјата во судницата и прават шоу за македонската јавност.

На една страна се бранителите: три адвокатски друштва и уште тројца адвокати кои бранат обвинети во случаите: „Тенк“, „ТНТ“, „Труст“, „Титаник“ и застапуваат обвинети во насилното влегување во републичкото Собрание на 27 април лани. Од достапните податоци во Централниот регистар на Македонија ги обезбедивме приходите и добивките остварени во 2017 година за адвокатските друштва:„Интер Партес“, „Апостолски“ и „Давидовиќ и Јанковиќ“ како и адвокатите Сања Алексиќ, Сашо Дукоски и Боро Тасевски.  Сите овие бранители ангажирани на горенаведените предмети лани имале приход за цела година работење кој како агрегат е понизок од 800.000 евра. Наспроти нив е СЈО кој за своето работење реализирал буџет од 2,62 милиони евра.

Тешкаши меѓу адвокатите бранители се адвокатските друштва „Интер Партес“ и „Апостолски“. Првонадената фирма лани имала приходи од работењето во износ од 362.200 евра, а остварила добивка од 161.500 евра. Тоа адвокатско друштво ангажира 12 вработени лица лани. Најекспониран претставник на „Интер Партес“ е адвокатот Димитар Дангов, кој е косопственик на адвокатското друштво, и беше активно ангажиран во случајот „Титаник“. Адвокатското друштво „Апостолски“ лани остварило приход од 215.800 евра, а остварило добивка од 50.600 евра. Ова друштво ангажирало лани 13 вработени лица. „Апостолски“ го застапува Сашо Мијалков за кого пред две недели судот одреди мерка притвор. Третото адвокатско друштво е „Давидовиќ и Јанковиќ“ чиј косопственик Ѕвонко Давидовиќ од жесток критичар на Владата на ВМРО-ДПМНЕ и на првите луѓе на таа партија, а беше ангажиран како бранител на обвинети во насилството во Собранието. Ова адвокатско друштво лани остварило приход од 56.200 евра, а реализирало нето приход пред оданочување од 2.240 евра, друштвото вработува 5 лица. Од ангажираните адвокати медиуски поистакнати во овие судски случаи беа: Боро Тасевски, Сашо Дукоски и Сања Алексиќ. Најголем приход меѓу нив лани остварил Боро Тасевски и тоа 74.300 евра, а нето приходот пред оданочување лани бил 42.800 евра. Сашо Дукоски лани имал нето приход пред оданочување во висина од 25.000 евра од остварен од приходот од 36.200 евра лани. Сања Алексиќ, е млада и амбициозна адвокатка која застапуваше обвинети во предметите „Труст“, „Тенк“ и „Титаник“. Лани нејзиниот приход бил 16.300 евра, а од тоа 10.000 евра се нето приход пред оданочување.

Колку чини работата на СЈО?

Наспроти нив е финансиски гледано многу помоќен, а и многу поброен противник. СЈО лани реализиран буџет од 2,62 милиони евра, што е ниво на реализација од 70,7 отсто, официјален податок од Извештајот на СЈО достапен на нивната веб страница. За годинава СЈО проектирал буџет од 3,72 милиони евра, а реализација до 15 септември е 2,135 милиони евра, пишува во нивниот најнов извештај за работењето достапен на нивната веб страница.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија