23 Март, 2018
0.0627

Колку пари зема „Жито Полог“ од продажбата на акциите во ТТК Банка и ЗК „Пелагонија“?

Објавено во: Економија 13 Октомври, 2017

„Жито Полог“ продаде акции во ТТК Банка и во ЗК „Пелагонија“ за 1,1 милиони евра во неколку трансакции на берзата. Ова е значаен прилив на кеш во таа компанија со оглед на тоа што изнесува колку 40 отсто од приходот за продажба за половина година

Тетовската компанија за производство на брашно „Жито Полог“ наплати околу 1,12 милиони евра од продажба на свои акции во ЗК „Пелагонија“ и во ТТК Банка. Оваа компанија објави дека продала 40.258 акции со право на глас во ТТК Банка и 16.644 акции со право право на глас во ЗК „Пелагонија“ во изминатиов период и оваа информација ја објави согласно со правилата за котација на Македонската берза.

Според достапните податоци кои можат да се најдат на берзата акциите што ги има во ТТК Банка „Жито Полог“ ги продал по најниска цена од 720 денари за што сведочи големиот трансфер на 2 октомври кога беа истргувани 36.058 акции со право на глас за што наплати околу 26 милиони денари. Вкупно за продадените акции во ТТК Банка компанијата инкасира околу 29 милиони денари. Од структурата на акции за ТТК банка може да се види дека оваа компанија продаде 4,4 отсто од сите акции во таа банка. Засега нема информација кои се новите сопственици на акции или новиот сопственик. Значајно е да се дополни дека „Жито Полог“ подолго време бараше купец за неговите акции и успеа да најде. Со оваа трансакција засега нема промена во акционерската структруа на ТТК Банка каде најголем акционер останува тетовскиот текстилен комбинат „Тетекс“  кој поседува 44 отсто од акциите со право на глас во таа банка.

„Жито Полог“ продаде 16.644 акции во битолскиот комбинат „Пелагонија“ и по таа продажба стана акционер што има помалку од 5 отсто од акциите со право на глас. Од официјалните податоци на берзата може да се види дека продажбата е извршена во 4 трансакции од 22 септември до 4 октомври и по цени од 2.426 денари и од 2.450 денари за акција. За 8,2 отсто од акциите со право на глас „Жито Полог“ наплати 40,47 милиони денари. Од јавните и актуелни податоци на Централниот депозитар за хартии од вредност може да се види дека нема промени во акционерската структура на ЗК „Пелагонија“ освен таа дека „Жито Полог“ го нема во акционерската структура, но дека нов акционер е физичко домашно лице Ненад Јосифовиќ кој сега поседува 7,34 отсто од акциите со право на глас. Единствено е извесно дека Јосифовиќ во најмала рака докупил 2,35 отсто од акциите (доколку претходно поседувал 4,99 отсто од управувачките права).Јосифовиќ е претседател на надзорниот одбор на „Стопанска банка Битола“. Воедно Јосифовиќ поседува 5,13 отсто од акциите со право на глас во „Жито Полог“. Освен Јосифовиќ акционери во „Жито Полог“ и: ЗК „Пелагонија“ со 37,5 отсто од акциите, велешки „Благој Ѓорев“ со 8,9 отсто, „Софија градба“ со 5,13 отсто и домашните физички лица Златко Пирузе со 5,13 отсто и Драги Митевски со 6,61 отсто од  правата на глас.

Колку пари влегоа во „Жито Полог“ ?

 Тетовската компанија за брашно од двете продажби инкасира над 1,1 милиони евра. Тоа е речиси 40 отсто од сите приходи од продажба на таа компанија во првата половина годинава. Од полугодишниот биланс на состојба е видливо дека вложувањата во хартии од вредност на таа компанија вределе 87,9 милиони денари. На крајот на годинава оваа ставка ќе се намали и ќе треба да го намали и износот на постојани средства на фирмата за износот на продадените акции. Останува да видиме за што оваа компанија ќе го искористи приливот од продадените акции. Вкупните обврски на фирмата на полугодие биле 68 милиони денари, а обврските по кредити биле 43 милиони денари. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Кина не се плаши од трговска војна

Кина не се плаши од трговска војна

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?