21 Април, 2021
0.0247

Колку заработија тие кои во 2009 вложиле 100 долари во биткоини

Објавено во: Економија 13 Февруари, 2021

Вредноста на биткоин руши рекорди во последната недела, а во четврткот го достигна максимумот надминувајќи го нивото од 48.000 американски долари.

И покрај тоа што вложувањето во биткоини се сметаше за доста ризично и криптовалутата беше нестабилна, оние кои го чуваа долгорочно остварија неверојатни придобивки.

На пример, ако инвестиравте во биткоин тогаш кога беше лансиран за прв пат во 2009 година, вашите приноси сега ќе беа милиони или милијарди, бидејќи почетната вредност на средството беше 0 долари.

„Сигурно е инвестиција со најдобри перформанси во последната деценија“, рече Даниел Полотски, извршен директор на CoinFlip, една од најголемите компании за банкомати во САД.

Ако купевте биткоин малку подоцна и го чувавте низ сите подеми и падови, сепак ќе имавте извонредни приноси од почетната инвестиција

Според пресметките ако некој купил биткон кога беше 10 центи, околу октомври 2010 година и ако инвестираше 100 долари тогаш сте купиле 1.000 биткоини.

На својот историски четврток, тие 1.000 биткоини би вределе повеќе од 48 милиони долари, објаснува Полотски.

Од Централната банка на земјава предупредуваат дека во глобални рамки не постои регулатива за крипто-средствата, што важи и за биткоинот, како и дека граѓаните од земјава што планираат да инвестираат во биткоини треба да знаат дека тоа носи голем ризик, како и дека неговата вредност не е гарантирана од некоја централна банка.

„Во глобални рамки, тековно речиси не постои регулатива која го регулира издавањето, вложувањето и тргувањето со крипто-средства, иако потребата за регулирање станува сѐ поочигледна. Исто и во нашата земја, прашањето на издавање, вложување и тргување со крипто-средства не е регулирано. Тековно, Народната банка не подготвува одделна регулатива, но се прават анализи и се следат сите глобално актуелни прашања за крипто-средствата, следејќи ги практиките и на централните банки од ЕУ“, објаснуваат од НБМ.

Нагласуваат дека вложувањата во крипто-средства по правило носат висок ризик за лицата што вложуваат во нив, што во голема мерка произлегува од високата волатилност на нивната вредност, а која што е значително повисока споредено со волатилноста, односно со распонот и брзината на движењето на цените на други, финансиски и нефинансиски средства.

„За краток временски период се можни значителни промени во пазарната цена на крипто-средствата, и тоа како во нагорна, така и во надолна насока. Лицата кои би вложувале во крипто-средство треба да бидат свесни дека вредноста на истото може да биде и нула. Тие треба да имаат предвид дека крипто-средството не е издадено, ниту пак неговата вредност е  гарантирана од некоја централна банка“, објаснуваат за Фактор монетарните власти во земјава.Можеби ќе ве интересира

Државата ќе дели дополнителни 8,5 милиони евра годишно за дневници за јавниот сектор што работи во недела

Државата ќе дели дополнителни 8,5 милиони евра годишно за дневници за јавниот сектор што работи во недела

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Брендот Shell отсега достапен во државата

Брендот Shell отсега достапен во државата

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај