11 Мај, 2021
0.0213

КОМПАНИИТЕ ДА СЕ ЗДРУЖАТ: Зошто да извезуваме свежо овошје ако можеме кашички за деца

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2020

Стопанствениците велат неминовно е здружување на компаниите преку заеднички настап на странските пазари и поттик на извозот.

Презентирајќи ги анализите во стопанската комора, потенцираа дека наместо државата да го зголеми потенцијалот таму каде што може, ние сеуште извезуваме свежо овошје.

-Наместо овошки кашички за деца, ние извезуваме свежо овошје-вели Дарко Лазаров, нагласувајќи дека земјоделско-прехранбениот сектор како еден од столбовите на домашната економија може да се развива преку нови извозни производи и извозни компании.

Тој сектор, како што се наведува може да го зголеми извозот бидејќи има над 20 производи кои се со таков потенцијал, туку набројувајќи го медот, преработката на овошје, конзервната индустрија...

Од друга страна, Ѓорѓи Петрушев смета дека преработувачката индустрија допрва треба да го најде патот до извозот и конкурентноста.

Првиот човек на Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија ги кажа предизвиците за тој сектор посочувајќи дека предизвикот ќе биде поголем ако знаеме дека во она што го извезуваме доминација има свежото овошје и зеленчук односно производи со ниска додадена вредност.

Можеби ќе ве интересира

Горивата од денес ги плаќаме по овие цени

Горивата од денес ги плаќаме по овие цени

Бектеши: Свадби на крајот на мај или почетокот на јуни

Бектеши: Свадби на крајот на мај или почетокот на јуни

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Интервју Серафимовски од "Гранит": Од седум експресни патишта на кои се работи, само еден го гради домашен конзорциум

Интервју Серафимовски од "Гранит": Од седум експресни патишта на кои се работи, само еден го гради домашен конзорциум

Кој е „ексклузивниот“ акционер чии акции „Уготур“ ги плати двојно поскапо од последната пазарна цена?

Кој е „ексклузивниот“ акционер чии акции „Уготур“ ги плати двојно поскапо од последната пазарна цена?

ВЛАДАТА УШТЕ НЕ МУ НАШЛА НАСЛЕДНИК - Пауновски го чека решението за разрешување и ќе се пријави за старото работно место во тетовската УЈП

ВЛАДАТА УШТЕ НЕ МУ НАШЛА НАСЛЕДНИК - Пауновски го чека решението за разрешување и ќе се пријави за старото работно место во тетовската УЈП

Ме држат на „црно“ се дури не најавам дека ќе си заминам: Македонија никако да стави крај на ваквото работење

Ме држат на „црно“ се дури не најавам дека ќе си заминам: Македонија никако да стави крај на ваквото работење

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Mинималната кошничка поскапе

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Mинималната кошничка поскапе

СКОКААТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА: Еуросупер БС-95 оди нагоре за 1,5, другите горива за еден денар

СКОКААТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА: Еуросупер БС-95 оди нагоре за 1,5, другите горива за еден денар