21 Април, 2018
0.0780

Кореја оди 10 милијарди во минус заради Олимпијадата

Објавено во: Економија 13 Февруари, 2018

Република Кореја или повеќе позната како Јужна Кореја ќе забележи загуба од околу 10 милијарди американски долари поради големите трошења за организирање на Зимските олимписки игри во северниот ресорт Пјонгченг кој и по бројните инвестиции во инфраструктурата и натаму е одалечен 2 часа патување со експрес воз од главниот град Сеул.

Според анализите на професорот Ендрју Зимбалист од Смит колеџот, Јужна Кореја вложила околу 13 милијарди долари во изградба на зимските терени каде ќе се одржуваат натпреварите од ЗОИ 2018, потоа олимпиското село, целосната инфраструктура и вложувањата во сместувачките капацитети за посетителите и навивачите.

Сепак, и со големата публика која ќе ја проследи Олимпијадата за десетина дена Јужна Кореја ќе заработи нешто над 2 милијарди долари, што значи ќе прокнижи голема загуба. 

Проблемот е што досега ниту еден град не видел економски бум од организирање на олимписки игри бидејќи потоа терените се распаѓаат и се целосно напуштени бидејќи нема кој да се натпреварува, ниту пак туристите се враќаат да го посетата местото каде освен пропадната инфраструктура нема ништо друго.

Друг проблем на Јужна Кореја е што нејзините жители и не се големи фанови на зимските спортови, па така центарот кој е изграден сега во Пјонгченг не би имало кој понатаму активно или интензивно да го користи што исто така ќе генерира дополнителни загуби во наредните години.

Можеби ќе ве интересира

Корекција на стапките на раст нема, ама ребалас на буџетот годинава ќе има

Корекција на стапките на раст нема, ама ребалас на буџетот годинава ќе има

Грчкиот синдикат ќе ја исклучува струјата, не сака приватизација на централи и ископи

Грчкиот синдикат ќе ја исклучува струјата, не сака приватизација на централи и ископи

Официјално се пушта во употреба автопатот Демир Капија - Смоквица

Официјално се пушта во употреба автопатот Демир Капија - Смоквица

Распишан повикот за субвенции за велосипеди

Распишан повикот за субвенции за велосипеди

Нема зима за премиерлигата, добивката расте побргу и од огромните плати на фудбалерите

Нема зима за премиерлигата, добивката расте побргу и од огромните плати на фудбалерите

Банкар по грешка уплатил 28 милијарди евра, повеќе од што вреди самата банка

Банкар по грешка уплатил 28 милијарди евра, повеќе од што вреди самата банка

ЦЕНА НА ТРУД: Еден работен час вреди 3,7 евра!

ЦЕНА НА ТРУД: Еден работен час вреди 3,7 евра!

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

Во Тетово се бара јавен превоз

Во Тетово се бара јавен превоз