22 Јули, 2019
0.0278

Креирање нови економски перспективи - КИФ на Самитот на Западен Балкан во Познањ

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2019

Со цел приклучување на регионот кон Европската унија, во зона на стабилност, безбедност и економски просперитет, за европска иднина, на што треба да се гледа како на последна шанса за заеднички економски напредок на регионот, но и како единствен пат кон одржлив раст и развој на секоја од шесте земји од регионот, беше креиран Коморскиот инвестициски форум (КИФ).

Во рамките на КИФ е креирана и посебна агенда за регионална соработка, којашто е резултат од заемно признаени интереси на сите регионални засегнати страни при што се адресираат развојните приоритети на секое стопанство и се стават во контекст на регионален развој со цел да се создаде економска област што ќе биде конкурентна на глобално ниво.

Во насока на приклучување на регионот на Западен Балкан кон Европската унија и креирање заеднички политики за раст и развој, под мотото: „Да растеме заедно“, на 4 јули 2019 година во Познањ, Р. Полска ќе се одржи овогодишниот Самит на Западен Балкан.

Главен фокус на Самитот е полесна интеграција на регионот на Западен Балкан со земјите од Европската унија, преку креирање синергија меѓу светот на политиката со граѓанските општества и бизнис круговите, што е всушност и основната цел на КИФ. Процесот на пристапување на земјите од регионот на Западен Балкан кон ЕУ треба да биде процес на инклузивно проширување, кое треба да обезбеди овие држави да ги согледаат придобивките од европската интеграција уште пред формалното зачленување. За таа цел, учеството на овогодишниот Самит е од особено значење за земјите - членки на КИФ.

Во рамките на Самитот предвидено е да се реализираат многубројни настани, панел-дискусии, бизнис форуми и билатерални средби со претставници од владиниот и невладиниот сектор и бизнис заедниците од 16 земји-учеснички: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија, Србија, Австрија, Бугарија, Хрватска, Франција, Грција, Германија, Полска, Словенија, Италија и Велика Британија.

Овој настан претставува прв чекор за идна соработка меѓу земјите од регионот на Западен Балкан и Полска пред се`, но и продлабочување на соработката, проширување и развој на компаниите, со бизнис секторот од останатите земји-учеснички, членки на Европската унија.

На овогодишниот Бизнис форум главен акцент ќе се стави на дигиталниот и ИТ-секторот, прехранбениот и земјоделскиот сектор и енергетиката, но поради големината на настанот, добредојдени се компании и од сите останати сектори.

Сите заинтересирани компании своето учество можат да го пријават бесплатно на „on-line“ платформата за билатерални средби, на следниот линк: http://www3.paiz.gov.pl/Western_Balkans_Summit/.

м-р Сања Николова, стручен соработник во Стопанската комора на Македонија


Можеби ќе ве интересира

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?

„Алкалоид“ ја јакне позицијата на странските пазари: Нов влог во „Алка Лаб“

„Алкалоид“ ја јакне позицијата на странските пазари: Нов влог во „Алка Лаб“

Колку милиони евра плативме лани за „зелена“ струја?

Колку милиони евра плативме лани за „зелена“ струја?

Кој прави пари од продажба на „зелена“ струја?

Кој прави пари од продажба на „зелена“ струја?

Господинов: Државата да застане зад ИТ секторот и да го намали персоналниот данок

Господинов: Државата да застане зад ИТ секторот и да го намали персоналниот данок

162 микро, 181 мали и 25 средни домашни компании во финалната селекција за комерцијализација на иновации

162 микро, 181 мали и 25 средни домашни компании во финалната селекција за комерцијализација на иновации

(ВИДЕО) Апостолска: Над 3,5 милиони фискални сметки скенирале граѓаните

(ВИДЕО) Апостолска: Над 3,5 милиони фискални сметки скенирале граѓаните